IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силната фармаиндустрия на Дания стимулира ръст на прогнозите от централната банка

Централната банка на Дания заяви, че очаква икономиката да се разрасне с 1,3% през 2024 и 2025 г.

16:30 | 20.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Дания повиши прогнозата си за икономическия растеж на скандинавската страна до 2025 г., заявявайки, че фармацевтичната индустрия ще бъде основният двигател на растежа, докато други сектори са застрашени от спад, съобщава Bloomberg.

Според новата прогноза брутният вътрешен продукт би трябвало да се увеличи с 1,7% през 2023 г. в сравнение с оценката от 0,9% през март, заявиха от централната банка на страната в сряда. През 2024 и 2025 г. икономиката на Дания се очаква да нарасне с по 1,3% спрямо предишната прогноза за ръст от по 1,2%.

„Изненадващо силното разрастване на датската икономика през последната година изглежда се дължи на производството в много малка част от икономиката“, казаха от банката. „Досега фармацевтичното производство поддържаше общия датски износ и БВП стабилни, докато останалата част от преработващата промишленост се свиваше". Банката добави, че "основната ѝ прогноза е за относително слаб ръст на датския износ на стоки".

Дания, както и съседна Норвегия, се справиха по-добре с последиците от по-високите цени и нарастващите разходи по заемите, отколкото повечето регионални партньори, като през последните месеци инфлацията се забави, а цените на жилищата се повишиха. Миналия месец датското правителство също повиши прогнозата си за БВП, като заяви, че очаква растеж от 1,2% през тази година.

До голяма степен за растежа до момента са допринесли успехите на Novo Nordisk и други подобни фармацевтични компании. Последните данни за БВП на Дания сочат, че икономиката се е разширила с 1,7% през първата половина на 2023 г. в сравнение с предходната година, но без помощта на фармацевтичната индустрия би се свила с 0,3% през това време.

Централната банка прогнозира, че цените на жилищата ще се понижат с 3,2% през 2023 г., което е по-малко от очаквания през март спад от 9,4%. Същевременно темпът на инфлация се очаква да се задържи на ниво от 3,8% през тази година, което е по-ниско от очакваните преди това 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още