IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Дания последва примера на ЕЦБ и повиши основната си лихва

Nationalbanken повиши лихвения си процент по текущата сметка до 3,6% от 3,35%, като решението беше очаквано от икономистите

20:00 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Датската централна банка повиши своя референтен лихвен процент, отразявайки увеличението от Европейската централна банка (ЕЦБ) по-рано през деня, за да защити фиксирането на кроната към еврото, съобщава Bloomberg.

Nationalbanken повиши лихвения си процент по текущата сметка до 3,6% от 3,35% преди това, след като ЕЦБ също коригира в посока нагоре водещата си лихва с 25 базисни пункта. Решението на националния регулатор беше очаквано от всичките седем икономисти, анкетирани от Bloomberg.

„Централната банка на Дания не е имала нужда да се намесва на валутния пазар от миналата зима“, коментира Пале Соренсен, икономист в Nykredit Realkredit A/S, в бележка до клиенти. „И откакто централната банка последно разшири лихвения спред, кроната също се търгува относително далеч от историческите нива на интервенция“, добавя той.

По думите на Соренсен не е изненадващо, че централната банка следва пътя на ЕЦБ.

Скандинавската страна, която беше първата в света, която наложи отрицателни лихвени проценти през 2012 г., сега е повишила разходите по заемите 10 пъти за 14 месеца на фона на повишенията на ЕЦБ. В два от предишните случаи тя увеличи основната си лихва с по-малко спрямо корекцията на ЕЦБ, за да се справи със силата на кроната.

Това доведе до лихвен процент от 40 базисни пункта, което означава, че датските разходи по заеми са по-ниски, отколкото в еврозоната. Но кроната сега се търгува по-близо до централния си паритет спрямо еврото, което позволява на служителите на централната банка в Копенхаген да се въздържат от намеса на валутния пазар и да съответстват на промените в курса на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още