IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на британските търговци на дребно най-после се възстановят

От CBI отчитат лек ръст на основния баланс до минус 14 пункта през септември

18:15 | 25.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британските търговци на дребно са регистрирали по-малък спад в продажбите си през септември на годишна база в сравнение с предходния месец и са споделили, че очакват умерено подобрение през следващите месеци, според проучване на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) в понеделник, цитирано от Ройтерс.

Септемврийското месечно проучване на продажбите на дребно на CBI, проведено между 25 август и 13 септември, отчита възстановяване на основния баланс до тримесечен връх от минус 14 пункта спрямо 2-годишното дъно от минус 44 пункта, отчетено през август.

„Има някои признаци на оптимизъм в нашето проучване, тъй като търговците на дребно очакват наблюдавания наскоро спад в продажбите да продължи да намалява“, заяви главният икономист на CBI Мартин Сарториус.

„Данните за инфлацията от миналата седмица, които показаха, че тя е по-ниска от очакваното, от своя страна ще облекчат натиска върху бюджетите на домакинствата и също ще обнадеждят търговците на дребно в ключовия за тях есенен и зимен търговски сезон“, добави той.

Очакваният баланс на продажбите на търговците на дребно за октомври се е увеличил до тримесечен връх от минус 8 пункта през септември.

Най-актуалните официални данни за продажбите на дребно във Великобритания отчетоха 0,8% месечен ръст на обема на продажбите през август след рязък спад от 1,1% през юли, когато необичайното дъждовно време наруши обичайните тенденции за пазаруване през лятото.

От Конфедерацията на британската индустрия (CBI) обаче предупредиха, че по-високите цени на петрола и горивата „може да означават, че упоритата инфлация ще се задържи още известно време“.

Главният изпълнителен директор на веригата супермаркети Aldi призна в понеделник, че опасенията за издръжката продължават да влияят върху навиците на домакинствата за пазаруване на хранителни стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още