IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ остави лихвите без промяна за пръв път от почти 2 години

На фона на забавящата се инфлация централната банка избра да направи пауза в паричната си политика

14:23 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) остави основната лихва без промяна на ниво от 5,25%, противопоставяйки се на широкото мнение сред икономистите. Така централната банка наложи пауза за пръв път от почти две години, след като данни от сряда показаха, че по-високите лихви вече дават резултати и инфлацията в страната се е забавила до 18-месечно дъно.

Петима от членовете на Комисията по парична политика са гласували лихвата да остане без промяна, а останалите са искали тя да бъде повишена до 5,5%. Гуверньорът Андрю Бейли, който е имал решителния глас, е предпочел пауза.

Инвеститорите, сред които до последно преобладаваха очакванията, че АЦБ ще повиши лихвите си, се разколебаха при публикуването на официалните данни за инфлацията. Техните залози бяха 50 на 50 за увеличение или пауза непосредствено преди срещата. От Goldman Sachs също се отказаха от първоначалните си прогнози за увеличение на лихвите.

Въпреки това всички са единодушни, че цикълът на затягане на паричната политика във Великобритания вече е към своя край.

През последните седмици Бейли и други представители на регулатора подчертаха, че макар краят на затягането да е близо, разходите по заемите вероятно ще трябва да останат високи за определен период от време.

Икономисти и някои служители на централната банка по-рано споделиха опасенията си, че икономическият растеж се забавя повече от очакваното и Великобритания може да изпадне в рецесия под тежестта на високите си лихви.

Макар и да се е забавила, британската инфлация остава на ниво от 6,7% през август и е над три пъти по-висока от целта на АЦБ за 2%. Ръстът на потребителските цени в Обединеното кралство е и най-високият такъв сред останалите държави в Г-7. Въпреки това има надежда, че до края на годината инфлацията ще изпълни целта на министър-председателя Риши Сунак, като се забави до 5%.

„Въпреки последния спад на потребителските цени Английската централна банка все още остава разтревожена от признаците на упорито висок ценови натиск в рамките на страната“, коментира Алпеш Палежа, водещ икономист в най-голямата бизнес лобистка група във Великобритания, ден преди решението за лихвите. „В резултат на това ново увеличение на лихвите утре все още изглежда по-вероятно, отколкото това да не бъдат повишени, въпреки че промените в паричната политика след това ще бъдат съобразени с данните".

С днешното си решение АЦБ се разминава в посоката си на парична политика от тази на Европейската централна банка, която повиши основните лихви за пореден път миналата седмица. От друга страна, Федералният резерв на САЩ също избра пауза на вчерашната си среща, но последните данни за инфлацията в САЩ показаха, че тя е почти два пъти по-ниска от тази във Великобритания.

„Планът за справяне с инфлацията работи - просто и ясно“, каза в изявление по-рано министърът на финансите Джеръми Хънт. „Но тя все още е твърде висока, затова е още по-важно да се придържаме към целта за забавянето ѝ до наполовина по-нисък темп, за да можем да облекчим натиска върху домакинствата и бизнеса. Това е и единственият път към трайно по-висок растеж.“

АЦБ започна да повишава лихвите през декември 2021 г. преди останалите големи централни банки, но с днешното решение сложи край на серия от 14 последователни увеличения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още