IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите на Острова растат с рекорден темп, засилвайки тревогите за АЦБ

Официалните данни обаче показват и известни признаци на забавяне на пазара на труда

12:24 | 15.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните заплати във Великобритания са достигнали нов рекорден темп на растеж, показаха актуални данни от вторник. Това засилва опасенията за Английската централна банка около дългосрочния инфлационен натиск въпреки 14-те поредни увеличения на основните лихви, съобщава Ройтерс.

Официалните данни показват известни признаци на забавяне на пазара на труда, като нивото на безработица за трите месеца до края на юни неочаквано се е увеличило до 4,2% от 4,0%, което е най-високото равнище от тримесечието до края на октомври 2021 г. и е над прогнозата за ръст на АЦБ.

Ръстът от 7,8% на основното заплащане – най-силното от началото на следенето на данните през 2011 г., представлява допълнителен тласък за високата инфлация във Великобритания, като много работодатели прибягват до предложения за по-високо заплащане, за да задържат или привлекат служители.

Годишният растеж на заплатите, включително бонусите, се е ускорил, достигайки 8,2%, което е най-бързият темп извън периода на коронавируса, когато държавните субсидии в сектора изкривиха данните.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха по-малки увеличения и по двата показателя за заплащане.

Паундът поскъпна вследствие на новината – с 0,2% до 1,2711 долара, а доходността по двегодишните държавни облигации удари най-високото си ниво от месец.

Ръстът на заплащането изглежда ще изпревари темпа на инфлацията на потребителските цени, който се очаква да се е забавил до 6,8% през юли според данните, които Националната статистическа служба (ONS) ще публикува в сряда.

Пазарите виждат приблизително 55% шанс основните лихвени проценти на АЦБ да достигнат 6% в началото на 2024 г. спрямо текущото им ниво от 5,25%. В понеделник шансът лихвите да достигнат това ниво беше около едно на три.

Гуверньорът Андрю Бейли каза по-рано този месец, че темпът на нарастване на заплатите е „съществено над“ прогнозите на централната банка. АЦБ обаче сигнализира още, че е близо до спиране на цикъла от увеличения на лихвите.

Бейли и колегите му може да видят доза спокойствие в някои сигнали за охлаждане на пазара на труда извън данните за заплащането.

Освен изненадващото покачване на нивото на безработица, броят на работещите се е понижил с 66 хиляди, а свободните работни места са продължили да намаляват до най-ниското си ниво от средата на 2021 г., също са спаднали с 66 хиляди през тримесечието до 1,02 млн. общо.

Коефициентът на неактивност – който измерва броя на хората са без работа и не търсят такава и който АЦБ се надява да се понижи – се е повишил леко, като това е първото увеличение от близо година.

Ръстът на заплатите в публичния сектор е скочил до нов рекорден връх с годишно увеличение от 9,6% през трите месеца до юни, включително бонусите, след поредица от индустриални действия, които доведоха до подобрени плащания за някои групи работници.

В същото време стана ясно, че инфлацията при хранителните стоки на Острова се е забавила за пети пореден месец през август, тъй като влажното време е ограничило ръста на продажбите, показаха данни на индустрията във вторник.

Компанията, изследваща пазара, Kantar съобщи, че годишната инфлация при хранителни стоки е била 12,7% през четирите седмици до 6 август спрямо 14,9% данните за юли.

Това е вторият най-рязък месечен спад, откакто през 2008 г. компанията започва да следи инфлацията при хранителните стоки по сегашния си начин.

„Цените все още растат на годишна база на всеки рафт в супермаркета, но потребителите ще бъдат облекчени да видят, че цените на някои основни стоки започват да намаляват в сравнение с по-рано през 2023 г.“, заяви Фрейзър Маккевит, ръководител на отдела за търговия на дребно и потребителски анализ в Kantar, подчертавайки спада при цените на млякото и слънчогледовото олио.

Kantar отбелязва, че цените се покачват най-бързо при храни като яйца, замразени картофени продукти и захарни изделия.

Официалните данни, публикувани миналия месец, показват, че общата инфлация през юни е била 7,9%, най-високата сред големите икономики, като инфлацията при храните е била 17,3%. Официалните данни за юли излизат в сряда.

АЦБ прогнозира, че инфлацията на цените на храните ще се забави до около 10% по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още