IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания се е разширила изненадващо през второто тримесечие

БВП е нараснал с повече от очакваното и на месечна база през юни

11:29 | 11.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Великобритания е отбелязала най-силния си тримесечен растеж от над година насам – изненада, която показва устойчивост на фона на рязко нарастващите разходи по заемите, пише Bloomberg .

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,2% през периода април-юни спрямо първото тримесечие, което е най-големия отчетен ръст от периода януари-март 2022 г. насам., съобщи националната статистическа служба (ONS) в петък. Английската централна банка (АЦБ) очакваше ръст от 0,1%. През юни, спрямо предходния месец, БВП се е разраснал с 0,5%, което е над два пъти повече от очаквания от икономистите темп на растеж от 0,2%.

Производственият и строителният сектор са се представили по-добре от очакваното през юни, възстановявайки се от пропуснатия работен ден през май заради коронацията на крал Чарлз III. Паундът поскъпна след публикуването на доклада, което може да подкрепи идеята за допълнителни повишения на лихвените проценти по-нататък.

Потребителските разходи през тримесечието са се увеличили с 0,7%, което е най-големият тримесечен ръст за повече от година насам. Бизнес инвестициите са нараснали с 3,4% - темп, подобен на този през първото тримесечие. Държавните разходи също са се увеличили значително.

Английската централна банка се опасява, че темпът на растеж на икономиката, макар и бавен според историческите стандарти, засилва натиска за повишаване на заплатите и цените. Въпреки че инфлацията се забави от миналогодишния връх, тя остава над три пъти по-висока от целта от 2% на АЦБ.

Великобритания остава единствената страна от Г-7, чиято икономика все още не се е възстановила напълно от пандемията, като през последното тримесечие производството е било на ниво с 0,2% по-ниско от това, отчетено в края на 2019 г.

Министър-председателят Риши Сунак разчита на икономическо възстановяване, с което да спаси своята Консервативна партия преди общите избори, които се очаква да се проведат в края на следващата година. Данните за последното тримесечие обаче може да бележат върха на това възстановяване, тъй като анализаторите очакват по-нататъшните повишения на лихвите да натежат върху активността през следващите месеци. 

През второто тримесечие се наблюдаваше поредица от икономически сътресения, като производството през април се възстанови от масовите стачки предходния месец. През май БВП се сви с 0,1% заради загубения работен ден по повод коронацията на краля.

Въпреки че АЦБ очаква по-значителна експанзия през третото тримесечие, икономистите са настроени по-песимистично заради рязката загуба на инерция, за която сигнализират последните проучвания за индекса на мениджърите по поръчките.

От Bloomberg Economics прогнозират едногодишна рецесия, в която икономиката ще изпадне в края на 2023 г. Макар и слаб в исторически план, спадът ще задържи БВП под нивата от 2019 г. до 2026 г.

Очаква се жизненият стандарт да се подобри, когато инфлацията се забави под темпа на растеж на заплатите. За мнозина обаче всички ползи вероятно ще бъдат погълнати от ипотечните кредити с по-високи лихви и по-скъпите наеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
Алехандро
преди 9 месеца
Ми, нали месеци наред - рецесия, сривове, и руските *** вече се пенеха до земята!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още