IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охлаждането на британската инфлация носи известно облекчение за АЦБ

Инфлацията на Острова падна до 7,9% - най-ниското ниво от повече от една година

14:03 | 19.07.23 г.
Андрей Йорданов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британската инфлация се е забавила по-рязко от очакваното през юни, а нивото ѝ е най-ниското от повече от година - 7,9%. Това ще намали донякъде натиска върху Английската централна банка (АЦБ) да продължава да повишава рязко лихвените проценти.

Британската лира отслабна спрямо щатския долар и еврото, след като Службата за национална статистика съобщи, че темпът на нарастване на потребителските цени е бил най-ниският от март 2022 г. насам, но е останал над този в други големи и богати икономики.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че индексът на потребителските цени на Острова за 12-те месеца до юни ще спадне до 8,2% от майските 8,7%, с което ще се отдалечи от нивото от 11,1% от октомври, когато достигна 41-годишния си връх, но все още остава далеч от целта на АЦБ за 2%.

През май централната банка заяви, че очаква инфлацията през юни да спадне до 7,9%.

"Като цяло Обединеното кралство вероятно още известно време ще има по-високи темпове на инфлация, отколкото в други страни, но поне сега то следва световната тенденция", заяви Пол Дейлс, главен икономист за Великобритания в Capital Economics.

Инвеститорите залагат на нови повишения на лихвените проценти от страна на АЦБ. Пазарите сега показват, че е по-вероятно увеличение с 25 базисни пункта през следващия месец, отколкото увеличение с 50 базисни пункта, каквото се очакваше до вторник. Вече не се прогнозира и повишаване на основния лихвен процент до връх от 6%.

Базисната инфлация - която изключва волатилните цени на храните, енергията, алкохола и тютюневите изделия и която АЦБ използва, за да оцени основния ценови натиск - също се забави повече от очакваното, достигайки 6,9% спрямо 7,1% през май, което беше най-високата стойност за повече от 30 години насам.

Инфлацията на цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки спадна до 17,3% от 18,3% през май, което все още представлява сериозна тежест за финансите на много домакинства.

Очаква се на 3 август АЦБ да повиши лихвените проценти за 14-и пореден път, след като вече постепенно увеличи основния си лихвен процент до 5% през май от 0,1% през декември 2021 г.

Премиерът Риши Сунак обеща по-рано тази година да намали наполовина инфлацията до края на 2023 г. преди националните избори, които предстоят през 2024 г. - цел, която финансовият министър Джереми Хънт определи като предизвикателство.

"Инфлацията намалява и е на най-ниското си ниво от март миналата година; но ние не сме спокойни", каза Хънт в изявление след данните от сряда.

Опозиционната Лейбъристка партия, която се радва на високи резултати в проучванията на общественото мнение, обвини Консервативната партия на Сунак, че ръководи "ипотечна катастрофа", тъй като разходите на собствениците на жилища по заемите им скачат.

Цените на услугите, които също се наблюдават отблизо от АЦБ, се повишиха със 7,2% на годишна база, което е забавяне спрямо 7,4% през 12-те месеца до май.

Налице са признаци за отслабване на инфлационния натиск, тъй като производствената инфлация е само 0,1% през 12-те месеца до юни, което е най-ниското ниво от декември 2020 г. насам.

Цените на суровините се понижиха с 2,7%, което е най-големият спад от почти три години насам.

Анкетираните от Ройтерс икономисти очакваха производствените цени да се повишат с 0,5%, а тези на суровините да спаднат с 1,6%.

Инфлацията във Великобритания спада по-бавно, отколкото в други страни, отчасти поради начина, по който енергийните субсидии се преоценяват на всеки шест месеца.

Но АЦБ изрази загриженост, че силният ръст на заплатите може да поддържа растежа на цените по-дълго от прогнозираната от нея инфлация, която се очаква да се забави до малко над 5% в края на 2023 г., преди да се понижи под целевото равнище от 2% едва в началото на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още