IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет години слаб икономически растеж очакват Великобритания след провала да изравни регионите си

Растежът е ограничен и от факта, че разходите на правителството са по-високи от приходите му, твърдят от NIESR

15:57 | 13.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Великобритания я очакват пет години, в които ще загуби икономическия си растеж, тъй като правителството не се справя с постигането на целта си да „изравни“ регионите в страната и да намали неравенството, смятат от влиятелен мозъчен тръст, цитиран от Bloomberg .

Малко вероятно е брутния вътрешен продукт (БВП) да се върне към нивото си отпреди пандемията по-рано от 2024 г., прогнозира лондонският Национален институт за икономически и социални изследвания (NIESR).

Прогнозите за БВП на NIESR са по-песимистични от тези на АЦБ. Графика: Bloomberg Прогнозите за БВП на NIESR са по-песимистични от тези на АЦБ. Графика: Bloomberg

Въпреки че производството в цялата страна ще бъде слабо, според NIESR, някои региони ще го усетят по-силно. В Лондон институтът прогнозира, че реалните заплати ще бъдат увеличени с до 7% в следващите пет години от края на 2019 г., но в Уест Мидландс, където се намира и третият по големина град във Великобритания – Бирмингам, NIESR очаква спад от 5% в трудовите възнаграждения, коригирани спрямо инфлацията.

Очакванията повтарят мрачните прогнози на Английската централна банка, която каза миналата седмица, че БВП ще остане на по-ниски нива спрямо тези отпреди пандемията „в средносрочен план“. И двете прогнози ще бъдат тревожен сигнал за управляващата Консервативна партия, която се подготвя за потенциални общи избори през 2024 г. По време на последния вот през 2019 г. министър-председателят по това време Борис Джонсън отличи „изравняването“, с цел разпространение на просперитета и извън Лондон като едно от основните си обещания.

„Тройният шок в предлагането, предизвикан от Brexit, Covid и руската инвазия в Украйна, заедно с монетарното затягане, което беше необходимо за намаляване на инфлацията, повлияха зле на икономиката на Великобритания“, смята Стивън Милард, заместник-директор на NIESR за макроикономическо моделиране и прогнозиране .

Докладът на NIESR съвпада със собствената „Карта за изравняване“ на Bloomberg, която показва, че по-голямата част от Обединеното кралство е изостанала още повече спрямо най-богатия регион на страната, включващ Лондон и Югоизтока, от 2019 г. насам. Той също така се припокрива и с данните на Reed Recruitment, които предполагат, че свободните работни места намаляват, увеличавайки шансовете икономиката да стагнира или дори да изпадне в рецесия тази година.

Решаването на проблема с растежа на Великобритания „остава основното предизвикателство, пред което са изправени политиците с наближаването на следващите избори“, добави той.

Растежът е ограничен от факта, че в момента разходите на правителството превишават приходите му, твърди директорът на NIESR Джаджит Чада. Според него това намалява шансоете на министър-председателя Риши Сунак да предложи по-ниски данъци или други „подсладители“ на избирателите преди изборите.

„Дори при максимална заетост редовно отчитаме фискален дефицит, което подсказва, че имаме структурен фискален дефицит", смята Чада. „Тъй като фискалната позиция е ограничена, защото финансовите пазари не желаят да поемат повече дълг в сравнение с по-ниското равнище на доходи, възможностите за действие ще бъдат ограничени.“

Всяко следващо правителство ще трябва да отговоря на някои „много сложни въпроси“ за това как ще постигне растеж, добави Чада.

Прогнозата на NIESR за британската инфлация, която в момента е почти четири пъти над целта от 7,9%, е малко по-висока от тази на Английската централна банка. Той очаква годишният темп на нарастване на индекса на потребителските цени да достигне 5,2% до края на тази година в сравнение с прогнозата на АЦБ за 4,9%, а до края на 2024 г. да спадне обратно до 3,9%.

Среден годишен темп на инфлацията според NIESR и АЦБ. Графика: Bloomberg Среден годишен темп на инфлацията според NIESR и АЦБ. Графика: Bloomberg

Въпреки че прогнозите банката предвиждат инфлацията да се върне обратно към целта от 2% до второто тримесечие на 2025 г., NIESR смята, че средното ниво на индекса на потребителските цени ще бъде около 2,3% през цялата 2025 г.

Има и някои добри новини за домакинствата, които са затруднени от по-високите разходи за живот. NIESR смята, че номиналните заплати ще нараснат с 6% през 2023 и 2024 г. Това, в съчетание с намаляваща инфлация, би означавало по-висок жизнен стандарт, като реалният ръст на доходите се очаква да бъде около 1,4 % в средносрочен план.

Но слабият темп на растеж на цялата икономика е един от факторите, които увеличават пропастта между богатите и бедните, смята NIESR.

Той прогнозира малък ръст на реалните заплати при домакинствата с ниски доходи, които също ще трябва да се справят и с по-големи задължения, тъй като цените на храните, енергията и жилищата остават исторически високи.

До 2024 г. най-бедните домакинства в Обединеното кралство може да се сблъскат с дефицит на разполагаемите си доходи от 17% спрямо 2019 г., докато за най-богатите домакинства този недостиг се очаква да бъде 5%, прогнозира мозъчният тръст.

„Намаляващите реални заплати, в съчетание с упоритата инфлация, засягат най-силно домакинствата с ниски доходи“, заяви Ейдриън Пейбст, заместник-директор по публичната политика на NIESR. „За някои от най-бедните обществени слоеве справянето с ниския или липсващия ръст на реалните заплати и упоритата инфлация е свързано с нови заеми за покриване на трайно по-високите разходи за жилище, енергия и храна.“

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още