IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка последва Фед и ЕЦБ и отново повиши основните си лихви

Това е 14-ото поредно увеличение, а лихвите вече са на 15-годишен връх

14:02 | 03.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) повиши за 14-и пореден път основните си лихвени проценти, с 25 базисни пункта до 5,25%, на срещата си в четвъртък, отговоряйки на очакванията на икономистите. Това е най-високото ниво на лихвите от 15 години насам, докато централната банка на страната се бори да укроти инфлацията от 7,9%, която най-високата сред държавите в Г-7.

Ходът на банката не е изненадващ и е в синхрон с решенията на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка, които също повишиха лихвите си миналата седмица с по 25 базисни пункта, като не изключиха вероятността да го направят отново.

Залозите за решението на АЦБ се колебаеха през последните седмици, тъй като инвеститорите се опитват да разберат дали Великобритания има изключително дълбоко заложен проблем с инфлацията.

Пазарните очаквания за това до какво най-високо ниво може да стигне основния лихвен процент сочеха равнище от 6,5% на 11 юли, след като бяха отразени данните за рекорден ръст на заплатите. Рязкото забавяне на инфлацията на потребителските цени обаче понижи залозите до 5,75% след това.

Въпреки това, на ниво от 7,9% през юни, годишният темп на инфлацията е почти четири пъти над целта от 2% на АЦБ и повече от два пъти по-висок от темпа в САЩ.

На срещата си Комисията по паричната политика на Английската централна банка заяви, че очаква инфлацията в страната да се забави до 5% до края на годината, което се дължи до голяма степен на по-ниските цени на енергията и в по-малка на цените на храните и основните стоки. Според членовете на комисията инфлацията се забави до целта от 2% едва през второто тримесечие на 2025 г.

Министър-председателят Риши Сунак обеща през януари да намали инфлацията наполовина тази година – цел, която сега изглежда сложна.

Разходите по ипотечните кредити достигнаха най-високите си стойности от 2008 г. насам, което натежава върху жилищното строителство. Проучване от миналата седмица показа, че растежът на частния сектор в цялата икономика е спаднал до шестмесечно дъно през юли.

Инвеститорите по-рано оцениха шанса АЦБ да повиши основния си лихвен процент в четвъртък, до 5,25%, на две към три, но за повечето икономисти, участвали в проучване на Ройтерс, решението на АЦБ е добре балансирано.

Икономистът от ING Джеймс Смит заяви по-рано, че АЦБ „се замисля малко по-сериозно“, след като пропусна ускорението на инфлацията миналата година.

„Отчасти това е причината всички централни банки да се придържат по-скоро към прекомерно затягане, отколкото към твърде слабо, защото не искат да бъдат запомнени с това, че инфлацията е останала висока по тяхно време“, допълни Смит.

АЦБ започна да повишава лихвите през декември 2021 г. преди останалите големи централни банки, което прави повишението в четвъртък 14-о поредно такова.

Гуверньорът Андрю Бейли по-рано заяви, че е „решаващо банката да свърши работата“ по отношение на инфлацията. Заместник-гуверньорът Дейв Рамсдън каза, че дори след забавянето си в последно време, инфлацията остава „твърде висока“ и ценовият натиск в дългосрочен план не е отслабнал значително.

Картината на пазара на труда във Великобритания е смесена. Темпът на ръст на заплатите без бонуси се е задържал на ниво от 7,3% на годишна база през трите месеца до май, което е най-високото му ниво откакто отчетите са започнали да се публикуват през 2001 г. Въпреки това, безработицата е нараснала до 16-месечен връх от 4%, а работодателите са обявили по-малко свободни работни места.

Някои критици на АЦБ по-рано споделиха, че Английската централна банка рискува да забави растежа на икономиката излишно и че по-високите лихви са лош инструмент за укротяване на инфлацията, предизвикана от по-високите цени на храните и енергията.

„Основните печеливши са банките, чиито печалби се увеличават благодарение на по-високите лихви“, коментира Фран Боайт, един от изпълнителните директори на кампанията Positive Money.

От АЦБ очакват икономиката на Великобритания да се разрасне с 0,2% през второто и третото тримесечие на 2023 г., което отговаря на прогнозите, направени през май. Разходите на домакинствата продължават да са стабилни, подкрепени от силната активност на пазара на труда и ръста на номиналните заплати, и в съответствие с редица бизнес проучвания през последните месеци, пише в доклада от срещата на регулатора.

Миналата седмица Международният валутен фонд прогнозира, че британската икономика ще нарасне с 0,4% тази година – на второ място сред най-бавните темпове на растеж в Г-7 след Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още