IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка върви по тънко въже

Неясните ѝ сигнали правят икономическия път на Великобритания несигурен

12:01 | 06.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Преди 14-ото поредно повишение на лихвените проценти от Английската централна банка (АЦБ) от 2021 г. насам в четвъртък (3 август), премиерът Риши Сунак заяви, че „има светлина в края на тунела“ относно борбата с инфлацията във Великобритания. След основателни критики към банката, че изостава от събитията - инфлацията в Обединеното кралство е най-високата сред страните от Г-7, сега се очертава низходяща траектория за растежа на цените, пише в редакционен коментар Financial Times.

След силното покачване на основната лихва на АЦБ с 0,50 пункта през юни, "резултат на нейното самодоволство по-рано през годината", данните за инфлацията се охладиха, допълва още изданието. Сега Комитетът по паричната политика (MPC) избра по-малко агресивно покачване от 0,25 пункта на заседанието си през август, като повиши лихвите до 5,25 процента.

И все пак той не изглежда уверен какво трябва да направи по-нататък, пише още икономическото издание.

Смесените сигнали от заседанието са особено тревожни, когато икономиката вече е затруднена и пътят до предизвикване на рецесия е къс. Актуализираното мнение на MPC, че упоритият инфлационен натиск може да се запази, показва необходимостта политиката му да остане затегната. Но насоките, че лихвите ще останат „достатъчно рестриктивни за достатъчно дълго време“ - заедно с разделения вот, при който двама членове гласуваха за по-силно увеличение от 0,50 пункта - сочат несигурност относно това колко далеч и колко бързо АЦБ смята, че трябва да се придвижи.

Увеличението с 0,25 пункта този месец беше разумно, посочват още от FT и допълват, че по-широкият ценови натиск намалява. Инфлацията на цените на храните се забави до най-ниското си ниво от една година. Инфлацията на цените на производител, водещ индикатор за цените, с които ще се сблъскат купувачите, също спадна бързо. Предишните повишения на лихвите също намаляват търсенето. Миналия месец цените на жилищата паднаха с най-много на годишна база от 2009 г. насам на фона на по-високите лихви по ипотечните кредити. Банковото кредитиране се облекчи.

Но врагът на MPC е пазарът на труда, тъй като заплатите продължават да растат силно.

Затегнатият пазар на труда в Обединеното кралство поддържа основната инфлация, която изключва цените на енергията и храните, твърде висока на ниво от 6,9 процента. Известно допълнително затягане на монетарната политика изглежда неизбежно. Но моделите, които показват как АЦБ достига целта си за инфлация от 2% през 2025 г. при различни лихвени траектории, създадоха известно объркване. Някои видяха последното заседание като агресивно, други изтъкнаха по-меките тонове - подчертавайки по-широкия проблем, пред който е изправена централната банка при комуникирането на плановете си.

Точно как ще процедира АЦБ е от голямо значение. Купувачите на жилища и тези, които са решили да преструктурират ипотеките си, вече са изправени пред хиляди лири повече годишни плащания, което все повече ще ограничи търсенето. Бизнес активността също спада рязко. Ако АЦБ е твърде „мека“, съществува риск инфлационният натиск да подхрани устойчивостта на заплатите. Но ако повиши лихвите твърде много за твърде дълго, рискува да смаже икономиката.

Част от проблема е, че е трудно да се разбере точно колко предишните повишения на лихвите потискат икономиката. Малко централни банки са се справили с това. Самият MPC, както призна гуверньорът Андрю Бейли, не разчита много на собствения си вътрешен модел. Планираният преглед от бившия председател на Федералния резерв Бен Бернанке е добре дошъл и се надяваме, че ще допринесе за подобряване на процесите в АЦБ.

Засега АЦБ ще трябва да действа внимателно и да следи отблизо данните. Преди тя играеше на догонване, но сега икономиката изглежда по-крехка, а и ценовият натиск отслабва. Един бавен и стабилен подход оттук нататък би бил разумен, за да се получи по-ясна картина къде се намира икономиката.

Великобритания беше първата голяма развита икономика, която вдигна лихвите, но последната, която пребори двуцифрената инфлация. АЦБ със сигурност не би искала и да бъде последната, която ще се възстанови от значителна рецесия, предизвикана от по-високите лихви. Светлината в края на тунела не трябва да е от идващия влак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 06.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още