IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите във Великобритания нарастват с по-бърз темп от очакваното

Новите сигнали от пазара на труда вероятно ще тласнат АЦБ до увеличаване на лихвите до връх от 6,5%, смятат икономисти

17:51 | 11.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на заплатите във Великобритания се ускорява с повече от очакваното до ниво, което според управителя на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли подхранва инфлацията, поддържайки натиска върху регулатора за допълнително затягане на паричната политика, пише Bloomberg.

Средното седмично трудово възнаграждение, което не се включват бонуси, достига ниво от 7,3% в периода март-май, след като данните за февруари-април бяха ревизирани в посока нагоре, съобщава британската статистическа служба. Икономисти очакваха ръстът при заплатите да бъде 7,1%.

„Днешните данни потвърждават, че пазарът на труда все още е твърде затегнат, тъй като растежът при заплатите остава доста висок“, коментира данните Яел Селфин, главен икономист в KPMG UK.

Докладът на статистическата служба ще помогне на служителите на АЦБ да вземат решение на следващото си заседание на 3 август относно корекцията на лихвите.

Прогнозите на пазарите показват, че трейдърите очакват АЦБ да повиши лихвените проценти с още 150 базисни пункта до март 2024 г., което ще изведе основната лихва до 6,5%. За сравнение, лихвата на Европейската централна банка (ЕЦБ) достига 4%, а тази на Федералния резерв на САЩ – 5,5 на сто.

„Нашият пазар на труда е силен с ниска безработица според историческите стандарти“, изтъква министърът на финансите Джеръми Хънт. „Но все още имаме около 1 милион свободни работни места, което ускорява още повече инфлацията. Нашите реформи на пазара на труда – включително разширяване на безплатните грижи за деца през следващата година - ще помогнат за изграждането на икономика с високи заплати, силен растеж и забавена инфлация, която всички искаме да видим“, добавя той.

Докладът на статистическата служба също така показа силен ръст в заетостта, както и неочаквано покачване на нивото на безработица до 4%, тъй като все повече хора търсят работа - знак, че напрежението на пазара на труда може да започне да отшумява. Броят на работещите скочи със 102 хил. души през последното тримесечие, което е повече от 85-те хиляди души, които икономистите очакваха.

Заплатите във Великобритания продължават да растат към края на май. Източник: Британска статистическа служба/Bloomberg Заплатите във Великобритания продължават да растат към края на май. Източник: Британска статистическа служба/Bloomberg

„Пазарът на труда сменя посоката“, споделя Джейми Ръш, главен икономист в Bloomberg Economics. „Само трябва да видим някакво потвърждение в данните за инфлацията, за да може АЦБ да изключи повишение с 50 базисни пункта“, добавя той.

Служителите на регулатора, водени от Бейли, са загрижени, че инфлацията остава на четворно по-високи нива спрямо целта им за 2%, като трудещите се изискват по-високи заплати, за да компенсират свиването на жизнения им стандарт, дължащ се на растящите цени. Данните за инфлацията се очаква да бъдат публикувани на 19 юли.

Инфлацията във Великобритания остава по-ускорена от тази при останалите икономики от Г-7. Източник: Bloomberg Инфлацията във Великобритания остава по-ускорена от тази при останалите икономики от Г-7. Източник: Bloomberg

Ръстът на трудовото възнаграждение, без бонусите, в частния сектор достига 7,7%, като това е най-бързияt темп на растеж след пандемията. Заплатите в публичния сектор нарастват междувременно с най-бързия си темп от 2001 г.

Стегнатостта на пазара на труда е един от основните фактори, подхранващи инфлацията в Обединеното кралство, която остава по-ускорена от всяка друга страна от Г-7.

Бейли предупреди в понеделник, че натискът върху заплатите в момента е твърде силен, за да ограничи ръста на цените в страната.

„Както увеличенията на цените, така и на заплатите при сегашните темпове не са в съответствие с целта за инфлацията“, изтъква Бейли, добавяйки: „Взаимодействието на общата инфлация, оставаща над целта, със стягането на пазара на труда и натиска върху търсенето в икономиката направи движенията при инфлацията на цените на стоките и услугите по-нестабилни от очакваното“.

Лихвите на АЦБ са билизо до тези на Фед. Източник: Bloomberg Лихвите на АЦБ са билизо до тези на Фед. Източник: Bloomberg

Над 600 хил. души са напуснали работа по време на пандемията, принуждавайки компаниите да предложат по-високо заплащане, за да привлекат нов персонал, от който се нуждаят. Бейли каза, че работодателите също трупат работници, след като бяха изправени пред трудности при наемането на служители, поддържайки безработицата на изключително ниски нива.

Докладът от този месец показа, че делът на хората, класифицирани като икономически неактивни - неработещи или търсещи работа - е намалял с 0,4 процентни пункта в сравнение с предходното тримесечие до 20,8%. Сега показателят е с 0,6 пункта по-висок от нивата преди пандемията.

АЦБ беше принудена да ускори темпа на повишаване на лихвените проценти миналия месец след много по-силни от очакваните данни за пазара на труда и инфлацията. Инвеститорите са единодушни, че лихвите ще нараснат до 5,5% през август и до пиковите 6,5% в началото на следващата година.

„Днешните данни няма да направят нищо, за да убедят (АЦБ), че пазарът на труда вече не е затегнат, оставяйки (регулатора) да заключи, че паричната политика трябва да бъде допълнително затегната“, коментира Стюарт Коул, главен макроикономист в базираната в Лондон Equiti Capital. „Трудно е да не се заключи, че остава да се свърши значителна работа, ако искаме инфлацията да бъде върната под контрол“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още