IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: АЦБ ще тласне британската икономика към рецесия до края на годината

Анализатори смятат, че Английската централна банка ще продължи с по-агресивна политика на затягане

20:29 | 27.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) ще тласне икономиката на Великобритания към рецесия до края на годината в битката си за овладяване на най-високата инфлация в рамките на страните от Г-7, пише Bloomberg.

Това е предупреждението от страна на икономисти от Bloomberg Economics, в което се казва, че цената за охлаждането на инфлацията, която остава упорито близо до двуцифрена стойност въпреки тринадесетте повишения на лихвите от края на 2021 г., е плитък, но продължителен икономически спад.

Икономистите Дан Хенсън и Ана Андраде очакват рецесия с продължителност една година, която да започне през четвъртото тримесечие и да отнеме над 1% от икономическото производство на страната. Тези прогнози са на базата на очакване, че АЦБ ще повиши основния лихвен процент до 5,75% през ноември от настоящите 5%. На пазарите обаче има нагласи за ниво от 6,25% през декември, което увеличава вероятността за много по-лош икономически спад.

„Рискът е в това, че данните продължат да не се променят вследствие на действията на АЦБ и повишението на лихвите много над основната линия“, пишат Хенсън и Андраде. „Тъй като разходите по заеми се движат над 5%, смятаме, че рискът от шок за финансовата стабилност нараства експоненциално.“

Инфлацията във Великобритания, еврозоната и САЩ. Графика: Bloomberg Инфлацията във Великобритания, еврозоната и САЩ. Графика: Bloomberg

Анализът показва още, че министър-председателят Риши Сунак може да срещне значителни затруднения на следващите избори на фона на свиващо се производство, нарастваща безработица и увеличаващи се отнемания на жилища заради нарастващите разходи за ипотеки. Средният 2-годишен жилищен заем на Острова сега е с около 6,25% лихва, доближавайки се до нивата от времето на пазарните сътресения, които свалиха неговия предшественик Лиз Тръс миналата есен. Проучванията показват, че Консервативната партия на Сунак изостава от Лейбъристката опозиция с повече от 10 процентни пункта.

Лихви по ипотечните кредити. Графика: Bloomberg Лихви по ипотечните кредити. Графика: Bloomberg

Свиването на икономиката също би натрупало критики към АЦБ не на последно място от страна на законодателите консерватори, застрашени да изгубят местата си.

Хенсън и Андраде очакват БВП да нарасне само с 0,1% тази година и да се свие с 1% през 2024 г., което е значително понижение на първоначалния прогнозиран ръст от 0,3%.

Дори тогава при наличието на неотслабващ ръст на заплатите и по-ниски цени на енергията, които ще подпомогнат бюджетите на домакинствата, инфлацията в края на годината ще бъде малко над 5% - повече от два пъти над целевото равнище от 2% и с умерено понижение спрямо нивото ѝ в момента от 8,7%. Същевременно базисната инфлация, която достигна 31-годишен връх от 7,1% през май, се очаква да се забави под 6% едва в началото на 2024 г.

„Силата на данните за инфлацията и заплатите в последно време не остави на АЦБ почти никакъв избор, освен да притисне икономиката още по-силно“, пишат Хенсън и Андраде. Регулаторът ще започне да намалява лихвите през второто тримесечие на следващата година, но ще действа предпазливо, предвид факта, че инфлацията все още ще бъде над целевата си стойност.

„Големият риск за нашата прогноза е, ако АЦБ затегне паричната си политика по-силно, отколкото предполагаме“, пишат те. „В свят, в който банката следва пазарните очаквания, които предполагат средно увеличение с около 100 базисни пункта през следващите три години в сравнение с нашата прогноза, бихме очаквали БВП да е с 1% по-нисък до четвъртото тримесечие на 2025 г., а рецесията да се е задълбочила.“

„Това, което тази оценка може лесно да пропусне, е възможността закъснелите ефекти от затягането в миналото да са по-продължителни, отколкото предполагахме, или високите лихви да създадат финансова нестабилност. Ако някой от тези сценарии се изпълни, рецесията ще се задълбочи значително“, обобщават Хенсън и Андраде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още