IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото увеличение на лихвите от АЦБ по всяка вероятност ще е и последното

Всички без само едни от 65 икономисти, анкетирани през последните дни, предсказва, че АЦБ ще вдигне основната лихва до 5,5% в четвъртък

11:40 | 17.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Английската централна банка (АЦБ) по всяка вероятност ще увеличи отново лихвите тази седмица, което най-вероятно ще е последният залп в един от най-големите цикли на затягане на паричната политика през последните 100 години, съобщава Ройтерс.

Всички без само едни от 65 икономисти, анкетирани от агенцията през последните дни, предсказва, че АЦБ ще вдигне основната лихва до 5,5% в четвъртък от 5,25%, което ще е най-високото ѝ равнище от 2007 г.

Финансовите пазари не са толкова сигурни, колкото икономистите – лихвените фючърси в петък показваха 25% шанс за пауза – но и двете групи са на мнение, че поредицата повишения на разходите по вземания от декември 2021 г. насам е в последния си етап.

Ако пикът на основната лихва е 5,5% - от отправните 0,1% - това ще е четвърто място в списъка с най-големите британски цикли на затягане на паричната политика за последното столетие, нареждайки се след повишения от края на 80-те и началото и средата на 70-те.

Рецесии е имало преди всички предходни резки покачвания и евентуално икономическо забавяне е все по често срещана мисъл сред ръководството на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 17.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
cvbeteree
преди 7 месеца
Разпродажба! Уникален и компактен видеорекордер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увеличение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:----- https://welcome.to/carcam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още