IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брийдън от АЦБ: Британската икономика я очаква двугодишна стагнация

Тя обеща да анализира всички данни и „смесени сигнали“, когато взема решението си за лихвите

19:03 | 12.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сара Брийдън, номинирана за заместник-гуверньор на Английската централна банка (АЦБ) и отговаряща за финансовата стабилност, предупреди, че прекаленото затягане на паричната политика може да причини ненужна рецесия, пише Bloomberg.

„За момента не прогнозираме рецесия“, отговори Брийдън на въпрос в парламента преди назначаването си в комисията по паричната политика. „Нашето намерение не е да предизвикаме рецесия и членовете на комисията ще бъдат много внимателни, когато вземат решенията си.“

Според нея, за да избегне свиване на икономиката, комисията по паричната политика ще трябва да намери баланса между „риска инфлацията да се задържи на високо ниво и да стане по-упорита“ и сериозното затягане на паричната политика, което комисията по паричната политика вече е предприела чрез поредица от повишения на лихвите, голяма част от които все още не са се отразили на икономиката.

В продължение на няколко месеца представителите на АЦБ се притесняваха, че инфлацията, първоначално причинена от войната в Украйна и ръста на търсенето след пандемията, ще доведат до „вторични“ инфлационни ефекти, при които работниците ще изискват по-високи заплати поради увеличените разходи за живот.

„Предизвикателството в момента е, че заплатите са високи и се увеличават още повече и има реален риск вторичните ефекти да са сигнал, че тази инфлация се вкоренява в икономиката“, коментира Брийдън. „Затова, това е нещото, върху което ще се съсредоточа, докато мисля за предизвикателството, пред което сме изправени.“

Коментарите не дадоха ясни индикации за това как Брийдън може да гласува за лихвените проценти, когато се присъедини към деветчленната комисия през ноември. Тя поема поста от заместник-гуверньора Джон Кънлиф, който ще се пенсионира след гласуването на срещата, приключваща на 21 септември.

Претеглянето на възможностите

Брийдън, която ще гласува за първи път на 2 ноември, заяви, че като член на комисията тя ще проучи до каква степен се очаква ръст на заплатите и цените в средносрочен план и ще „претегли това спрямо допълнителното затягане, което предстои да бъде направено."

Тя призна, че последните данни носят много „смесени сигнали“, каквито са високите заплати, охлаждането на пазара на труда и забавящата се инфлация. „Как те се комбинират, за да ни помогнат да определим какво се случва със заплатите и цените в средносрочен план, това е нещото, което ще следя, когато трябва да гласувам за решението за лихвите през ноември“, каза тя пред законодателите.

Макар че Бридън заяви, че Великобритания трябва да избегне рецесия, тя прогнозира стагнация на икономиката през следващите години, като инфлацията ще се върне до целевата стойност от 2% след две години.

„Очаквам брутният вътрешен продукт на Великобритания да остане на почти същото равнище през следващите няколко години, тъй като въздействието на предишните увеличения на основния лихвен процент все повече намалява търсенето, а предлагането остава много слабо“, коментира тя преди появяването си в комисията по финансите на Камарата на общините.

Коментарите ѝ сочат, че възгледите ѝ като цяло съвпадат с тези на останалите членове на комисията. Гуверньорът Андрю Бейли и главният икономист Хю Пил през последните седмици, споделиха, че според тях АЦБ е близо до обрат в най-агресивния цикъл на повишаване на лихвите от над три десетилетия насам. 

„През следващите две години търсенето би трябвало да отслабне и да тласне икономиката към свръхпредлагане, което ще потисне допълнително инфлацията на местните стоки и услуги“, каза тя. „Очаквам след две години инфлацията да бъде около целевото равнище от 2%, при условие че августовската прогноза се изпълни.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още