IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катрин Ман: АЦБ трябва да продължи да повишава лихвите

Изказването на Ман е в разрез с коментари на нейни колеги, които предполагат, че АЦБ е близо до края на поредицата си от лихвени повишения

20:40 | 11.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Катрин Ман от Английската централна банка (АЦБ) сигнализира, че вероятно ще настоява за допълнителни увеличения на лихвените проценти, докато регулаторът продължава да се бори с инфлацията, в ярък контраст с други негови ръководители, които се обявиха за пауза в затягането на паричната политика, пише Bloomberg.

Ман, най-ястребово настроеният член на Комисията по паричната политика в АЦБ, призова своите колеги да предприемат допълнително затягане на политиката, за да предотвратят рисковете от по-нататъшно ускоряване на инфлацията“

„Поддържането на лихвените проценти на сегашното им ниво рискува да позволи по-нататъшна устойчивост на инфлацията, която в крайна сметка ще трябва да бъде преодоляна с по-лош компромис“, изтъква Ман в подготвена реч, която трябва да произнесе в понеделник вечерта в Канада.

Становището ѝ е в разрез с коментари на нейни колеги, определящи лихвите, които предполагат, че АЦБ е близо до края на своята серия от лихвени повишения, най-дългата за последните над три десетилетия.

Гуверньорът на регулатора Андрю Бейли сигнализира миналата седмица, че тези увеличения може доближават връхната точка на цикъла, докато главният икономист Хю Пил, говорейки в Кейптаун, подкрепи стратегията, при която лихвите остават високи и стабилни за известно време.

Той организира друга спорна среща в АЦБ следващата седмица, като пазарите намаляват залозите за по-високи лихвени проценти през последните седмици.

Въпреки че заплатите нарастват с рекордно високи темпове, други данни сочат, че ценовият натиск, части от пазара на труда и икономиката като цяло започват да отслабват. Инвеститорите вече са напълно готови за още едно повишение от страна на АЦБ, като нарастват съмненията дали лихвените проценти ще се покачат отново от сегашното ниво 5,25% на срещата по-късно този месец.

Ман беше един от двамата служители, определящи лихвите в АЦБ, които подкрепиха ново увеличение от половин процентен пункт миналия месец.

Тя предупреди, че служителите на регулатора трябва да очакват свят, в който инфлацията е по-вероятно да бъде нестабилна, а лихвените проценти по-високи, отколкото преди.

Ман твърди, че прекаленото затягане на политиката и предизвикването на икономическо свиване било по-лесно за коригиране, отколкото неуспехът да се повишат лихвите достатъчно много, за да се охлади инфлацията. Тя „няма да се поколебае да намали лихвите“, ако инфлацията и активността се охладят по-бързо, отколкото очаква.

„Паузата или задържането на основния лихвен процент по-нисък за по-дълго рискува инфлацията да се вкорени по-дълбоко, което след това ще изисква по-голямо затягане като цяло“, предупреждава Ман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още