IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повреда в платежната система на АЦБ вся смут на британския имотен пазар

Услугата за брутен сетълмент в реално време спря работа за шест часа, което доведе до забавяне на трансакции по сделки за продажба на жилища

20:17 | 14.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Хиляди покупки на жилища във Великобритания бяха застрашени, тъй като системата за разплащания на Английската централна банка (АЦБ) излезе извън строй за близо шест часа в понеделник сутринта, най-големият срив от 2014 г. насам, съобщи Bloomberg.

Услугата за брутен сетълмент в реално време (RITGS) на АЦБ, която обработва средно 775 млрд. паунда (981 млрд. долара) на ден под формата на електронни преводи между банки, е спряла да работи от около 6 часа сутринта местно време до обяд, споделя източник, запознат с проблема, пожелал да запази анонимност.

АЦБ потвърди малко след това, че е имало „технически проблем“, който вече е „разрешен и сетълментът ще бъде възобновен скоро“.

CHAPS, платежната система, използвана за трансакции с висока стойност, включително за продажби на имоти, също беше блокирана, тъй като работи с RITGS, добавят от АЦБ.

Средно на ден се обработват по 380 млрд. паунда през CHAPS при 200 хил. трансакции. Тъй като по традиция повечето трансакции, свързани с имоти, се извършват сутрин, съществува риск заради прекъсването те да не са били обработени, предупреждава източникът.

По думите му причината за прекъсването е проблем с базата данни и не е свързан с текущо надграждане на RTGS. 

Поддържането на RTGS е една от основните отговорности на АЦБ, тъй като системата е от основно значение за финансовата стабилност в Обединеното кралство.

Последното голямо прекъсване беше през 2014 г., когато RTGS спря работа за девет часа. Тогава АЦБ нареди външен преглед, който установи, че приблизително 700 сделки с жилища са забавени с един ден. Регулаторът е платил над 4000 паунда общо на девет души като обезщетение за забавянето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още