IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка не трябва да се страхува от ръст на заплатите

Нормално е увеличението на доходите да изпревари инфлацията за известно време

07:40 | 04.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията и кризата с издръжката на живот в момента се възприемат като най-належащите проблеми, пред които са изправени икономическите власти. Страховете, че това ще се окаже устойчиво и ще предизвика спирала цени-заплати, мотивираха Английската централна банка (АЦБ) да повиши основната си лихва от незначителни нива до 5,25%, пише за Financial Times Джералд Холтъм, гостуващ професор в Cardiff Metropolitan University.

Важен компонент от скока на инфлацията беше покачването на цените на вноса, тъй като глобалните разходи за енергия и храни рязко се повишиха с избухването на войната в Украйна. В един момент миналата есен този ценови скок - рязко влошаване в "търговските условия“ на Обединеното кралство - коства около 1,5% от националния доход на страната.

Но скокът, който доведе инфлацията при потребителските цени до годишен темп от над 10%, сега е напълно обърнат. В действителност търговските условия сега са малко по-добри, отколкото бяха в началото на 2022 г.

Вследствие на това инфлацията се забавя бързо: потребителските цени през месец юни се повишиха с годишен темп под 2 на сто, а през юли се понижиха с 0,4 на сто, основно поради спада в цените на енергията.

Първоначалното безпокойство беше, че Обединеното кралство е претърпяло неизбежна загуба на реални доходи с увеличаването на цените на вноса и че ако компаниите и работниците се опитат да възстановят предишните си нива на доходи, резултатът ще бъде спирала на заплатите. Надвисна призракът на 70-те години, когато влошаването на търговските условия и последвалата битка за дял на доходите доведоха до упорита двуцифрена инфлация.

Този страх вече не е на дневен ред, като се има предвид подобряването в условията на търговия, но той мутира в притеснения относно мащаба на увеличението на заплатите и перспективата, че те ще запазят основната инфлация над целевия процент.

Това са разбираеми опасения, но те трябва да се разглеждат в контекст. Реалните заплати са намалели с 4,5% от началото на 2022 г., като не успяха да догонят инфлацията. Същевременно се наблюдава увеличение с около 5 процентни пункта в дела на корпоративните печалби в националния доход. Доходите на домакинствата бяха подкрепени от големи държавни субсидии. Но по всичко личи, че пазарите на труда са затегнати, така че няма причина да очакваме делът на заплатите да спадне със сходен темп. Следователно трябва да се очаква, че увеличението на средните доходи ще изпреварва това на цените за известно време и е уместно да бъде така. Да се призовава за ограничаване на заплатите с цел забавяне на инфлацията в този момент е просто искане за реално намаляване на заплатите.

Разбира се, всичко това има секторно измерение. Маржовете на печалбата се увеличават там, където търговците на едро или дребно се сблъскват с по-високи цени на суровините. Ако задържат цените, когато тези разходи спаднат, маржовете им ще се увеличат допълнително. Въпреки че бенефициентите вероятно са фокусирани върху енергийния и хранителния сектор, ефектът се усеща върху реалните заплати във всички сектори. Работодателите ще бъдат изправени пред искания за вдигане на заплатите. Ако се съгласят и в отговор се повишат цените, инфлацията продължава - освен ако цените не паднат в онези сектори, където маржовете на печалба са се повишили. Това се случва в енергетиката и в по-малка степен при храните. Можем да се надяваме, че вносът и продажбата на дребно на храни и енергия са достатъчно конкурентни, за да продължи този процес.

Преценката сега трябва да бъде дали работодателите ще отговорят на неизбежните изисквания за индексиране на заплатите над инфлацията, като се опитат да запазят предишни подобрения в маржовете на печалба. Това очевидно зависи от силата на търсенето и активността в икономиката. Картината се замъглява от дългите и променливи ефекти със закъснение в паричната политика. Ефектът от увеличенията на лихвените проценти върху цената на потребителския кредит беше доста бърз, но този върху ипотеките се забави, докато договорите с фиксиран лихвен процент бъдат повлияни. Има ранни признаци за забавяне на активността и разхлабване на пазара на труда; по-дългите изпреварващи индикатори като паричното предлагане сочат в същата посока.

АЦБ трябва да бъде по-малко загрижена за намаляването на заплатите и да бъде предпазлива относно по-нататъшни монетарни рестрикции, завършва Холтъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
nikiangel
преди 8 месеца
Ще демократизират някой и друг камилар, ще му приватизират ресурсите и ще закърпят бюджета както се случва от векове. Корекция, камиларите се изхитриха и могат за се бранят вече, някои и ядрени оръжия си направиха (Индия, Паки) та няма да е толкова лесно този път, ще трябва да се работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 месеца
Във Великобритания, до два часа след прилагане на благотворен метод за преодоляване на щети от употреби на британска лира спира развитието на сегашната инфлация. Великобритания е жертва на неправилността на правителството да не прилага благотворен метод за преодоляване на щети от употреби на британска лира. В създадените условия Английската централна банка (АЦБ) е жертва на грешката на държавната власт на Великобритания. Когато причината е премахната, инфлация няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още