IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Австралия се ускорява през август, засилвайки аргументите за повишение на лихвите

След тримесечно забавяне индексът на потребителските цени е нараснал с 5,2% през август

10:10 | 27.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Месечният показател на инфлацията в Австралия се е повишил през август, отразявайки тенденциите в световен мащаб и поскъпването на петрола. Това засилва основанията на Австралийската централна банка да вдигне лихвите поне още веднъж, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени (CPI)  се е повишил с 5,2% през август спрямо година по-рано и в синхрон с прогнозите на икономистите, показват данни на статистическата служба (Australian Bureau of Statistics) в сряда. Резултатът засенчва тримесечното забавяне на темпа на ръста на цените и ще бъде в центъра на вниманието на новия гуверньор на Австралийската централна банка Мишел Бълок, която ще води първото си заседание на борда следващата седмица.

Инфлацията в Австралия се ускорява през август. Графика: Bloomberg Инфлацията в Австралия се ускорява през август. Графика: Bloomberg

Австралийската централна банка заяви, че ще съобразява решенията за паричната си политика с данните, след като повиши разходите по заемите 12 пъти от май 2022 г. насам до 4,1%. Тя направи пауза през последните три срещи, отразявайки забавянето на инфлацията.

Докладът за CPI показа, че като се изключат волатилните компоненти, годишният темп на инфлацията е спаднал до 5,5% през август от 5,8% през юли, но все още остава доста над целта на централната банка за 2-3%.

Данните са още един аргумент в полза на позицията на Австралийската централна банка, че може да е необходимо допълнително затягане и че е твърде рано да се обявява победа над инфлацията. В сравнение с останалите централни банки Австралия действа по-предпазливо по време на този цикъл на затягане - тя е повишила лихвите си само с 4 процентни пункта в сравнение с 5,25 пр.п. в Нова Зеландия и САЩ.

„Австралийската централна банка вероятно ще запази лихвите на същото равнище отново на срещата си през следващата седмица“, заяви Су-Лин Он, главен икономист в Royal Bank of Canada. „Въпреки че се движи в правилната посока, ускореният темп на базисната инфлация ще запази стабилна склонността към още затягане на паричната политика. Очакваме още една дискусия следващата седмица за пауза или повишение с 25 базисни пункта".

Докладът за месечната инфлация в Австралия е един от последните сред поредицата от важни данни, които Бълок ще разгледа преди срещата във вторник, на която се очаква централните банкери да изберат да запазят лихвите на текущото им равнище.

Австралийската централна банка избира пауза всеки път на срещите си от юли насам, за да оцени ефекта от цикъла си на затягане на фона на смесена икономическа картина - потребителите са забавили разходите си, тъй като са принудени да отделят все по-голяма част от доходите си за изплащане на ипотеки, а доверието на бизнеса се запазва.

Пазарът на труда също е напрегнат, като наемането остава силно, а нивото на безработица се задържа в диапазона от 3,5-3,7% през последната година.

Австралийският финансов министър Джим Чалмърс призна, че инфлацията остава „основното предизвикателство“ за икономиката на стойност 2,3 трлн. австралийски долара (1,5 трлн. в американска валута), добавяйки, че се очаква ценовият натиск да продължи да намалява.

„Въпреки че инфлацията остава по-висока и за по-дълго, отколкото бихме искали, се очаква тя да продължи да се забавя през следващата година“, каза той в изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още