IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка отново избра пауза в затягането на паричната политика

Регулаторът вече има доказателство за успеха на паричната си политика – инфлацията се забавя

11:10 | 05.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралийската централна банка остави основната си лихва на същото равнище, като запази възможността за допълнително затягане, а гуверньорът Филип Лоу приключи последната си среща начело на банката в условията на забавяща се инфлация, пише Bloomberg.

Регулаторът запази основния си лихвен процент на ниво от 4,1% за трета поредна среща във вторник, както очакваха и голяма част от пазарите и икономистите. Последователните паузи създават по-големи затруднения за по-нататъшни повишения и предполагат, че ще е необходима изненадваща промяна в икономическите данни, за да се наложи допълнително затягане.

„Въпреки че Лоу може и да закъсня с началото на повишаването на лихвените проценти, той си тръгва с високо вдигната глава, знаейки, че голяма част от сериозната работа, необходима за овладяване на инфлацията, е свършена преди мандата на Мишел Бълок“, коментира Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG. Мандатът на гуверньора Лоу приключва на 17 септември.

Доходността по чувствителните към политиката тригодишни държавни облигации изтри по-ранното си повишение и се търгуваше без съществена промяна на ниво от 3,8%, докато валутата продължи да е с 0,6% по-слаба спрямо щатския долар.

Лоу затягаше паричната политика с по-бавни темпове в сравнение с повечето си колеги, отразявайки бързото прехвърляне на увеличенията към австралийските кредитополучатели, които имат предимно ипотечни кредити с плаваща лихва, за разлика от типичната за САЩ 30-годишна фиксирана лихва. Повишенията на Лоу от общо 4 процентни пункта в сравнение с 5,25 пр.п. на Федералния резерв изглежда вече дават резултати, тъй като инфлацията стабилно се забавя.

Забавящата се инфлация в Австралия оправдава паузата в затягането на паричната политика. Графика: Bloomberg Забавящата се инфлация в Австралия оправдава паузата в затягането на паричната политика. Графика: Bloomberg

„Може да е необходимо известно допълнително затягане на паричната политика по-напред във времето, за да се гарантира, че инфлацията ще се върне към целта в разумен период, но това ще продължи да зависи от данните и променящата се оценка на рисковете“, каза Лоу в изявлението си след срещата .

Различията в политическите перспективи спрямо тези на САЩ и опасенията за китайската икономика доведоха до поевтиняване на австралийския долар с 3,6% спрямо щатската валута през това тримесечие, превръщайки се в най-зле представящата се основна валута сред останалите на развитите пазари.

Данните от миналата седмица показаха по-бързо от очакваното забавяне на инфлацията на месечна база, въпреки че пазарът на труда в Австралия, подобно на много други в развития свят, показва изненадваща стабилност.

„Има значителна несигурност около перспективите“, каза Лоу, подчертавайки риска инфлацията при услугите да остане трайна в Австралия.

Икономисти смятат, че Австралийската централна банка ще трябва да увеличи разходите по заеми поне още веднъж до 4,35%, посочвайки ултраниския коефициент на безработица в страната от 3,7% и все още високата инфлация. Очаква се индексът на потребителските цени да се върне към целта на централната банка от 2-3% едва в края на 2025 г.

Лоу призна, че пътят към меко кацане е „труден“, но заяви отново, че банката ще направи каквото е необходимо, за да върне инфлацията обратно към целта.

Данните от сряда се очаква да отчетат умерен икономически растеж през второто тримесечие, който ще се дължи в голяма степен на износа.

„Очакваме, че икономическият растеж ще продължи да се забавя през втората половина на годината, а нивото на безработицата ще се доближи до 4%“, коментира Калъм Пикъринг, икономист в сайта за обяви за работа Indeed Inc. „Ако това доведе и до спад на някои от вътрешните цени, причиняващи инфлация, тогава цикълът на затягане на Австралийската централна банка ще може да приключи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още