IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече нови компании възприемат България като потенциална инвестиционна дестинация

Младите хорра могат успешно да развият потенциала си и да се реализират в страната ни, каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев

18:38 | 11.10.23 г.
Заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев (в средата). Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев (в средата). Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Все повече нови компании поглеждат на България като на потенциална инвестиционна дестинация и положителните трендове го доказват. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев на бизнес форума „Защо България?“, цитиран от пресслужбата на ведомството му.

„За да отговорим на изискванията на инвеститорите, продължаваме активно да работим за реформиране на политиките, свързани с професионалното образование, за намаляването на административната тежест и за развитието на индустриалните зони“, отбеляза той.

По последни данни нетният поток на преките инвестиции в страната за януари – юли 2023 г., отчетени съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията, е положителен в размер на над 2 млрд. евро (2058.4 млн. евро), което е над 32,5% спрямо този за януари – юли 2022 г.

Бизнес форумът беше организиран от BTL Industries България с подкрепата на Чешкото посолство у нас и се провежда по повод 25-годишнината на компанията.

Шотев подчерта доброто икономическо сътрудничество между България и Чехия. По неговите думи стокообменът между двете държави за първите шест месеца на тази година възлиза на 1,124 млрд. евро, което е ръст от 15,4%. „Съществува потенциал за активизиране на сътрудничеството и увеличаване на присъствието на чешкия бизнес в България“, коментира Шотев.

 Той заяви готовността на Министерството на икономиката и индустрията да окаже подкрепа на всички фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, осигуряващи висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката.

Събитието бе посветено на възможностите и перспективите за развитие на успешни бизнес и кариера в страната.

„Вие, младите хора, сте бъдещето на нашата страна и вярвам, че можете успешно да развиете своя потенциал и да се реализирате в България“, каза Шотев. Той ги призова да останат в България и да намерят своя професионален път у нас. По неговите думи страната ни предлага редица възможности за успешна реализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още