IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Италия се забави до най-ниското си ниво от близо две години насам

Общата инфлация в страната през септември е на ниво от 5,3%, а базисната е 4,6%

12:54 | 16.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Годишният темп на инфлацията в Италия се е забавил до 5,3% на годишна база през септември, потвърждавайки предварителните оценки, сочат данни на Италианската статистическа агенция (Istat).

Това е най-ниското ниво на инфлация в страната, отчетено от януари 2022 г. насам, като забавянето се дължи на по-слабия ръст на цените на непреработените хранителни продукти (от 9,2% през август до 7,7%). Преработените хранителни продукти, в това число и алкохола, също са поскъпнали по-бавно миналия месец – с 8,9%, спрямо 10% през август, а цените на стоките за дълготрайна употреба се са повишили с 4% през септември спрямо 4,6% през август.

Данните показват ускорение на инфлацията в категориите „нерегулирани енергийни продукти“ (от 5,7% до 7,6% през септември) и „услуги, свързани с транспорта“ (от 1,2% до 3,8%).

Базисната инфлация, която изключва цените на енергията и непреработените храни, се е забавила до 4,6% от 4,8% през август.

На месечна база инфлацията в Италия се е ускорила с 0,2% през септември, което се дължи главно на цените на регулираните енергийни продукти (с 2,4% по-високи през септември), на нерегулираните енергийни продукти, които са поскъпнали с 1,6% миналия месец спрямо август, на непреработените храни (които отчитат ръст от 0,6%). Услугите, свързани с транспорта, са поевтинели на месечна база с 1,7% през септември.

През септември 2023 г. инфлацията в Италия, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) на Евростат, се е ускорила с 1,7% на месечна база, което се дължи и на края на летните разпродажби на дрехи и обувки, които не влизат в националния индекс на потребителските цени. ХИПЦ се е ускорил с 5,6% на годишна база през септември (спрямо +5,5% през август), но по-слабо от първоначално очакваните 5,7%, сочат данните на статистическата служба.

Останалите големи икономики в еврозоната публикуваха своите резултати по-рано, като стана ясно, че инфлацията в Германия се е забавила до 4,3% на годишна база през септември, а годишният ръст на цените във Франция и Испания е останал на ниво от съответно 4,9% и 3,5 на сто.

Забавянето на инфлацията в трите най-големи икономики на еврозоната може да е предпоставка Европейската централна банка да не повиши основните си лихви на следващата си среща, но централните банкери клонят все повече към сценарий, подобен на този на Федералния резерв на САЩ, който панира да остави лихвите си по-високи за по-дълго време. Много вероятно е ЕЦБ да го последва, тъй като инфлацията в отделните икономики, както и в целия регион все още е над целта от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още