IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия потвърди най-ниската си инфлация от началото на войната в Украйна

Общата инфлация се е забавила до 4,5%, а базисната – до 4,6%, през септември

15:32 | 11.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Германия се е забавила рязко през септември, затвърждавайки предварителните резултати, с което е останала на най-ниското си ниво от началото на войната в Украйна, а Европейската централна банка (ЕЦБ) може да реши, че това е достатъчно, за да прекрати текущия си цикъл на лихвени повишения, пише The Wall Street Journal.

Потребителските цени, измерени по националните стандарти, са се повишили с 4,5% през септември спрямо същия месец миналата година в сравнение с 6,1% през август, показват данни на германската статистическа служба Destatis.

Резултатът, който е третото забавяне за редица месеци с висока инфлация, съвпада с предварителните оценки, публикувани от Destatis в края на септември, и консенсусната оценка на икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal.

„Инфлацията се е забавила до най-ниското си ниво от началото на войната в Украйна. Тя обаче остава висока“, коментира Рут Бранд, председател на Destatis.

Това забавяне се дължи на по-слабия ръст на цените на енергийните продукти, които са нараснали само с 1,0% през септември, значително под темпа от отчетените 8,3% през август. За резултата са допринесли и базовите ефекти от края на периода с държавни облекчения, започнал през септември 2022 г., чиято цел беше да подпомогне потребителите заради по-високите цени на горивата.

При цените на енергийните продукти обаче се наблюдават противоположни ценови промени, тъй като електроенергията през септември е поскъпнала с 11,1% спрямо година по-рано, а природният газ е поевтинял с 5,3%. Цените на моторните горива също са се понижили с 6,0%.

Междувременно инфлацията при храните все още е висока – на ниво от 7,5%, макар и да се наблюдава известно забавяне от темпа от 9,0% през август, коментират от статистическата служба.

„Потребителите все още ясно усещат разликата при по-високите цени на храните“, коментира Бранд.

Същевременно краят на приетите миналата година отстъпки за цени на билетите за железопътен транспорт от 9 евро помога за забавянето на инфлацията в сектора на услугите през месеца, която е на ниво от 4,0% през септември от 5,1% през август.

Билетите за ЖП-транспорт на къси разстояния са били с 0,3% по-скъпи на годишна база през септември, след като през август поскъпнаха с 65%.

Това допринесе за забавянето на базисната инфлация, която изключва волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, до 4,6% през септември от 5,5% през август, според данните.

Забавянето на базисната инфлация в най-голямата икономика на еврозоната ще донесе облекчение на ЕЦБ, която през последните месеци обръщаше по-голямо внимание именно на нея вместо на общата.

Това е още един аргумент в подкрепа на тезата, че банката може да остави основната си лихва по депозитите на текущото равнище от 4,0%, вместо да ги повишава допълнително. Инфлацията в цялата еврозона е била малко по-ниска от очакваното през септември с нивото си от 4,3%, сочат данните, публикувани в края на миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още