IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското индустриално производство се е свило за четвърти пореден месец

Основните катализатори за това понижение са спадовете в строителството и енергетиката

11:08 | 09.10.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индустриалното производство в Германия се е свило за четвърти пореден месец през август, тъй като слабостта на заводите натежава още повече на най-голямата икономика на Европа, пише Bloomberg.

Производството е намаляло с 0,2% през август спрямо юли, което се дължи главно на спад в строителството и енергетиката, съобщават от статистическата служба в понеделник. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха свиване от 0,1%. Индексът на индустриалното производство е спаднал до най-ниското си ниво от началото на годината.

Слабото търсене от Китай, недостигът на работници, високите лихви и оставащите последици от миналогодишната енергийна криза затрудниха фабриките в Германия и засегнаха икономиката ѝ като цяло. Очаква се брутният вътрешен продукт да е намалял с 0,1% през третото тримесечие, а за цялата 2023 г. прогнозите са за спад от 0,6%.

Германското индустриално производство отчита по-голям от очаквания спад през август. Графика: Bloomberg Германското индустриално производство отчита по-голям от очаквания спад през август. Графика: Bloomberg

Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард призна, че слабостта на икономиката на Германия тежи на целия регион.

„Германия е изградила своя икономически модел върху много евтини енергийни доставки и възможности за износ, особено към Китай“, каза Лагард пред La Tribune Dimanche в интервю, публикувано в неделя. „Продължаващата корекция в германската икономика се отразява на перспективите за растеж.“

Днешните данни за индустриалното производство са в съответствие с резултатите на износа от миналата седмица, който е спаднал повече от очакваното през август. Все пак фабричните поръчки частично се възстановиха през месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Не е лошо да напишете в каква единица е измерен спада. Че ако е в стойност, нали се сещате, че доста поспаднаха цените на суровини и енергия, а покрай тях и крайната цена / стойност. Да не се окаже, че всъщност има ръст?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 8 месеца
До: zelka007 в тоя форум се вихри литературно творчество, гадателство и кво ли още не... всеки пише квото иска без да си направи труда поне да провери измислиците си... абе, ужассс! Поне да вземат пример как се пишат измислици и лакърдии от тошо кашона..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
0pk
преди 8 месеца
До: zelka007 ае много ги гледаш ти, ама ми се струва, че се нещо недоглеждаш и работите се търкалят в противоположна на описаната от тебе посока. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 8 месеца
До: Ironhorse ... скъп , скъп , колко да е скъп токът в Германия ?! гледам картата на цените на европейските енергийни борси , най-ниската цена е немската , по-ниска от ядрената сила Франция , 10% по-ниска от въглищните сили Полша и България ... за останалите нема да пиша ... м/у другото Германия е постоянно нетен износител на "скъпа" зелена енергия ... не знам що така не се връзва на форумната легенда , но факт !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 9
Ironhorse
преди 8 месеца
Германия заложи на тройно куц кон:- на русия, като сигурен енергиен доставчик;- на китай, като разумен и добросъвестен търговски партньор;- че ще доминира ЕС и ще изтощи другите членки със скъпа зелена енергия.Вчера на частичните избори в Германия е отбелязан пълен разгром за управляващата коалиция на Шолц: социалисти, зелени талибани и ултра ЛГБТИ.Очертава се пълен десен завой в ЕС и изоставяне на Зелената сделка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
0pk
преди 8 месеца
До: andy разправят, че дойчовците взели много да крадат медни кабели. Не се уточнява цевета на изпълнителите, но много напомня на някои отминали събития в любимата ни държавичка. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 9
andy
преди 8 месеца
"Германия е изградила своя икономически модел върху много евтини енергийни доставки и възможности за износ, особено към Китай каза Лагард" Що стана с еФтиния ФАЩисан газ? А? Без Русия и Китай, Германия и Юропа го дyxat! Ще се окаже вярно, че дyxaneто е бъдещето на Юропата!!! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още