IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на германските фабрики са нараснали по-силно от прогнозите през август

Това е знак, че ключовият за икономиката на страната фабричен сектор може би е започнал да се стабилизира

13:00 | 06.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германските фабрични поръчки са възстановили частично през август – знак, че ключовият за икономиката фабричен сектор на страната може би е започнал да се стабилизира, след като беше засегнат от забавянето на глобалната икономика и по-високите лихви, съобщава Bloomberg.

Поръчките в германските фабрики са нараснали с 3,9%, повече от прогнозите на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Данните от петък са публикувани след ревизията на спада от 11,3% през юли, дължащ се до голяма степен на основните поръчки.

Германските фабрични поръчки са нараснали повече от очакваното. Графика: Bloomberg Германските фабрични поръчки са нараснали повече от очакваното. Графика: Bloomberg

Служители от статистическата служба заявиха, че ръстът през август се дължи основно на поръчките на компютри, електроника и оптични продукти.

Икономиката на Германия вероятно ще остане на последно място по растеж в еврозоната, тъй като производството се очаква да се свие тази година заради намаляващото търсене на стоки и услуги. Силно зависима от международната търговия, страната беше засегната значително от по-затегнатата парична политика и по-бавния икономически растеж в чужбина, което помрачи перспективите ѝ в дългосрочен план.

Отделни данни, публикувани в четвъртък, показаха, че износът на страната е спаднал с 1,2% през август и повече от очакванията на икономистите. От Бундесбанк предположиха, че производството може да се е свило отново през третото тримесечие, въпреки че икономистите очакват то да се възстанови през следващата година на фона на нарастващите заплати и по-бавната инфлация.

Германските производители са изправени и пред куп по-сериозни предизвикателства. Войната в Украйна е причината те вече да не могат да се възползват от евтината енергия от Русия, застаряващата работна сила затруднява компаниите в намирането на персонал, а зависимостта от Китай струва скъпо на Германия.

Германската икономика „бе ударена два пъти – веднъж от високите цени на енергията, а след това и от по-бавния растеж на Китай“, заяви членът на Борда на Европейската централна банка Изабел Шнабел в интервю за Jutarnji list.

Все пак тя споделя надежда, че най-голямата икономика в Европа ще успее да се справи с текущите трудности, както е успявала и преди.

„Германия успя да се промени в миналото и съм убедена, че ще може да го направи и днес“, каза тя. „Зеленият преход предлага на Германия големи възможности да си възвърне технологичното лидерство. Икономиката ще се засили с течение на времето, но остава ключов въпросът за дългосрочния потенциален растеж, който до голяма степен зависи от това как Германия ще се справи със структурните си предизвикателства”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още