IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилният пазар на труда в Германия се пропуква – безработицата се е увеличила през септември

Според анализатори от Ifo наемането на нови служители ще се възстанови, когато и икономиката го направи

16:20 | 29.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Безработицата в Германия се е увеличила през септември, но с по-малко от очакваното, което е знак, че стабилният до момента пазар на труда е започнал да се пропуква, пише Ройтерс.

Федералната агенция по заетостта съобщи в петък, че броят на хората без работа в Германия се е увеличил с 10 хил., според сезонно коригираните данни, до 2,642 милиона. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха броят им да нарасне с 15 хил. души.

Молбите за помощи при безработица са нараснали за осми пореден месец. „Подозираме, че тази тенденция ще продължи и очакваме допълнителен ръст на безработицата, който да повиши равнището ѝ през следващите месеци“, заяви Мелани Дебоно, старши икономист за Европа в Pantheon Macroeconomics.

Сезонно коригираните данни за безработицата показват, че тя е останала стабилна на ниво от 5,7% през септември.

Според неизгладените данни броят на хората без работа е намалял с 69 хил. до 2,627 милиона.

„Данните за пазара на труда показват, че той остава стабилен въпреки икономическа среда в момента“, заяви германският министър на труда Хубертус Хайл. Той обаче отбеляза, че обичайното възстановяване на пазара на труда, което се очаква през есента, ще бъде по-слабо тази година.

През септември е имало 761 хил. свободни работни места, със 113 хил. по-малко от преди година, съобщи Федералната агенция по заетостта, отбелязвайки забавяне на търсенето на работна ръка.

Желанието на германските компании да наемат нов персонал е намаляло през септември, сочат данни на института Ifo от сряда. Показателят, който измерва тази склонност, е спаднал до 95,8 пункта през септември от 97,0 пункта през август - най-ниското му ниво от февруари 2021 г. насам, заради липса на поръчки, като секторите на търговията, строителството и услугите също са загубили инерцията си, коментират от Ifo в изявление.

Смята се, че германската икономика е изложена на риск да изпадне във втората си рецесия за една година, след като се сви през последното тримесечие на 2022 г. и първото тримесечие на 2023 г.

„Готовността на компаниите да наемат нов персонал вероятно ще се повиши отново, след като икономиката се възстанови“, каза ръководителят на проучванията на Ifo Клаус Волрабе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още