IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се забави до двегодишно дъно

Основната причина е отпадният ефект от евтиния билет за местния транспорт, въведен през лятото на 2022 г.

16:30 | 28.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската инфлацията се е свлякла до най-ниското си ниво от две години, след като ефектът на силно намалените билети за обществения транспорт миналата година изчезна от сравнението, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са се увеличили с 4,3% на годишна база през септември спрямо 6,4% през август, заяви статистическата служба в четвъртък.

Макар че това е най-бавният темп от началото на руската инвазия в Украйна, която изстреля нагоре цените на енергията, инфлацията остава двойно по-висока от целта на Европейската централна банка от 2% за 20-членната еврозона. Цените са се повишили с 0,2% на месечна база.

Данните от най-голямата икономика в Европа ще засилят очакванията, че ЕЦБ, освен ако няма някакви шокове, ще спре повишаването на основните лихви след безпрецедентните 10 поредни увеличения. Това не означава, че намаляването им е неизбежно: централните банкери казват, че ще поддържат разходите по заеми на ограничителни нива за дълго време, за да върнат ръста на цените към целта.

Докато пазарите все повече свикват идеята по-високи лихви за по-дълго време, данните от Испания по-рано в четвъртък показаха, че инфлацията е скочила до 3,2% този месец заради разходите за електроенергия и гориво. Позовавайки се на поскъпването на петрола, чиито цени стигнаха близо 100 долара за барел, централната банка там вижда допълнително ускорение до 4,3% през 2024 г.

Това е сред възходящите рискове за прогнозата на ЕЦБ, че инфлацията в еврозоната ще се върне до 2% през втората половина на 2025 г. Отделен доклад на Европейската комисия показа, че потребителските инфлационни очаквания са най-високи от май насам.

Има обаче и низходящи рискове, тъй като икономиката на региона се влошава. Германското производство ще се свие с 0,6% тази година, показват нови прогнози на пет института, които консултират правителството – по-мрачна перспектива спрямо тези на Международния валутен фонд и Европейската комисия. Институтите предвиждат инфлацията да стигне 6,1% тази година, но да се забави до 2,6% през 2024 г. и 1,9% през 2025 г.

Данните за Германия от септември показват, че ценовият натиск намалява, като степента на спада е подсилен от основния ефект на билета, който правителството предложи, за неограничени местени и регионален пътувания срещу 9 евро месечно между юни и август 2022 г.

Гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел предупреди за инфлацията да не се говори като за нещо твърде ясно, като каза, че може да са необходими още повишения на лихвите. Данните за септември за еврозоната, които трябва да бъдат публикувани в петък, се очаква да покажат спад до 4,5% от 5,2% - най-ниското ниво от края на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още