IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската инфлация се ускорява през септември, засилвайки аргументите за трайно високи лихви

Потребителските цени в Испания се повишават с 3,2% на годишна база през септември

11:50 | 28.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Испания се е ускорила за втори пореден месец през септември, доказвайки още веднъж, че съществува упорит ценови натиск, който Европейската централна банка (ЕЦБ) се опитва да забави чрез подхода си за по-високи лихви за по-дълго време, пише Bloomberg.

Потребителските цени в Испания са се повишили с 3,2% през септември, което се дължи основно на ръста на цените на електроенергията и горивата. За сравнение, нивото на инфлацията беше 2,4% през юли, а медианната оценка на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, беше за ниво от 3,3%. Испанската централна банка прогнозира, че инфлацията ще продължи да се ускорява и през следващата година.

Испанската инфлация се ускорява отново през септември. Графика: Bloomberg Испанската инфлация се ускорява отново през септември. Графика: Bloomberg

Базисният показател, който изключва цените на енергоизточниците и пресните храни, се е забавил повече от очакваното до 5,8% през септември.

Европейската централна банка повиши разходите по заемите за десети пореден път на срещата си този месец - ход, който икономисти и инвеститори смятат, че е последното увеличение в безпрецедентна кампания за затягане на паричната политика с цел връщане на инфлацията до 2%.

Някои от централните банкери също са на това мнение. Гуверньорът на централната банка на Испания Пабло Ернандес де Кос каза, че ръстът на цените би трябвало да се върне към тази цел, ако лихвите се запазят на текущите нива за продължителен период. Други, като австриецът Робърт Холцман, предупреждават, че допълнителни изненади, като това цената на петрола да достигне 100 долара за барел, все още могат да изискват допълнително затягане на паричната политика.

Данните за Испания дават началото на поредица от данни за инфлацията от цяла Европа, като първите регионални данни от Германия отчитат рязко забавяне на инфлацията на местно ниво. За цялата еврозона се очаква по-умерено забавяне, според анализаторите до 4,5% от 5,2%, като данните ще бъдат публикувани в петък.

Въпреки че Испания може да се похвали с едно от най-ниските нива на инфлация на континента, нейната централна банка наскоро подобри допълнително перспективите за тази и следващата година. Посочвайки поскъпването на петрола, регулаторът заяви, че очаква потребителските цени да се повишат с 3,6% през 2023 г. и с 4,3% през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още