IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на германските потребители вероятно ще се влоши още повече през октомври

Индексът на потребителските нагласи на GfK се понижава до минус 26,5 пункта през септември

11:20 | 27.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доверието на германските потребители вероятно ще се влоши през октомври, тъй като трайно високата инфлация подтиква хората да спестяват повече и намалява шансовете за възстановяване на икономиката преди края на годината, показва проучване на института GfK, цитирано от Ройтерс.

Индексът на потребителските нагласи на германския институт е спаднал до минус 26,5 пункта за октомври от леко ревизирани минус 25,6 пункта, отчетени през септември. Така той е останал под очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, които прогнозираха ниво от минус 26,0 пункта.

Лекият спад за втори пореден месец се дължи главно на по-голямата склонност на потребителите да спестяват, която е достигнала 8 пункта през септември - най-високата ѝ стойност от април 2011 г. насам. За сравнение, месец по-рано показателят е бил на ниво от 0,5 пункта, според GfK.

„Това означава, че шансовете за възстановяване на потребителските нагласи вероятно ще са паднали до нула преди края на годината“, заяви Ралф Бюркл, експерт по потреблението на GfK.

„Така личното потребление няма да допринесе положително за цялостното икономическо развитие тази година“, допълва той.

Търсенето в рамките на страната ще се подобри само когато темпът на инфлация се забави до приемливо ниво, твърдят от GfK, добавяйки, че все още не е възможно да се каже кога тази цел ще бъде постигната.

Показатели от проучването на Gfk за октомври. Таблица: Ройтерс/Gfk Показатели от проучването на Gfk за октомври. Таблица: Ройтерс/Gfk

Индексът за потребителските нагласи прогнозира развитието на реалното частно потребление през следващия месец.

Стойност на показателя над нулата сигнализира ръст на потреблението на годишна база, докато такава под нулата сочи свиване.

Според GfK промяна с един процентен пункт в показателя съответства на годишна промяна от 0,1% в индивидуалното потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още