IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото търсене в света е засегнало и германската външна търговия през август

Износът се е свил с 1,2%, а вносът – с 0,4%, загатвайки рецесия в страната през третото тримесечие

13:26 | 05.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германският износ е намалял повече от очакваното през август, тъй като слабото търсене в световен мащаб е засегнало доставките извън страната, показват данни на Федералната статистическа служба в четвъртък, цитирани от Ройтерс.

Износът е спаднал с 1,2% през август спрямо предходния месец, сочат данните, надхвърляйки прогнозата на икономистите, участвали в проучване на Ройтерс, за спад от 0,4%.

Износът се сви за втори пореден месец през август, след като юлският спад беше ревизиран в низходяща посока до 1,9%.

Икономистът от ING Карстен Бжески заяви, че отслабването на търсенето в световен мащаб задълбочава структурните проблеми.

„В резултат на това търговията вече не е силният устойчив двигател на растежа на германската икономика, който беше преди, а е по-скоро спирачка за него“, коментира той, добавяйки, че данните за износа очертават по-голям риск икономиката да изпадне в рецесия през третото тримесечие.

Вносът също е намалял неочаквано с 0,4% спрямо месец по-рано. Прогнозите бяха за ръст от 0,5%.

Външнотърговският баланс на Германия е отбелязал излишък на стойност 16,6 млрд. евро през август, спрямо ревизирания във възходяща посока 17,7 милиарда евро през юли.

С изключение на Китай, износът за почти всички ключови за германските компании дестинации е намалял през август, като към еврозоната понижението е по-изразено - с 2,6%, а към Съединените щати то е с 1,3%. Износът към Китай е нараснал с 1,2%, според данните на службата.

Нагласите за германския износ са били значително по-лоши през септември, сочат данни от проучване на института Ifo, тъй като доставките към всички ключови региони в момента намаляват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още