IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъчезар Богданов: Има основания за задържане на инфлацията и поевтиняване на стоки

Тенденциите вероятно ще се запазят през следващите месеци, но по-ниските цени означават и затруднения за част от бизнеса

15:42 | 18.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Страховете от миналата година за цената на енергоносителите – петрол и газ, за цената на тока, за цената на основни храни, не се сбъднаха. Това каза пред БНР Лъчезар Богданов - главен икономист на Института за пазарна икономика.

„Всъщност, ако погледнем на световните борси и пшеницата, и царевицата са доста надолу от миналата година, както и цената на суровото мляко. Слънчогледът, дори да не го коментираме, защото там имаме срив на цената спрямо върховите стойности от миналото лято, което дава основание да очакваме задържане на инфлацията, и второ – поевтиняване на много стоки“, каза той. Икономистът даде пример с цената на олиото, намаляла значително спрямо миналата година. Според него тези тенденции ще се запазят в следващите месеци.

Богданов отчита и значението на заплахите от рецесия в големите икономики в еврозоната, но и глобален план – забавянето в Китай, в САЩ, високите лихви, които също оказват натиск надолу на ключови суровини. „Когато икономиката е в криза, има по-малко индустрия, по-малко производство, по-малко потребление, по-малко транспорт, по-малко търсене на ключови суровини на енергоносители. Това е едната страна на прогнозния модел. Не бих го нарекъл изцяло оптимистичен, защото от една страна, означава по-ниски цени, но от друга страна, означава икономически трудности пред част от бизнеса“, отбеляза Богданов.

Според него обаче има и друга прогноза, базирана на притесненията от много по-сериозен конфликт в Близкия изток, която, по подобие на началото на войната в Украйна, включва сценарий с много сериозен шок на цените на горивата, което води до себе си повишаване на цените на горивата и на почти всичко свързано с транспорт и преработка.

По отношение на темата за държавния бюджет Богданов посочи, че няма как въпросът за дефицита да бъде разграничен от този за дълга. „Двете неща вървят заедно. Затова доброто фискално управление и добрата бюджетна политика гледат тенденцията в приходите и разходите, данъчната политика, ефективността на публичните разходи, че да има минимален дефицит, а в добри години трябва да има дори излишък. Дългът се появява като необходимост - когато има дефицит, той трябва да бъде финансиран отнякъде", посочи Богданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още