IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началото на август донесе срив в борсовите цени на зърнените стоки по света

Това се случи въпреки притесненията от оттеглянето на Русия от зърнената сделка, отчитат от Софийската стокова борса

09:36 | 05.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Първите дни на месец август донесоха срив в цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари въпреки притесненията от оттеглянето на Русия от зърнената сделка, сочи седмичният обзор на Софийската стокова борса. Поевтиняването е подкрепено от оценките на Министерството на земеделието на САЩ за добра реколта, посочват експертите на борсата.

В Чикаго цената FOB (на границата на страната износител - бел. ред.) на хлебната пшеница спадна значително с 32 долара до 241 долара за тон, тази във Франция се понижи с 14 евро до 231 евро за тон, а в Украйна и Русия цените се придвижиха надолу с по 5 долара до еднаквите нива от 240 долара/тон.

Движението при царевицата е подобно – в САЩ понижението е с 19 долара до 221 долара за тон, във Франция се наблюдава още по-значителен спад с 24,50 евро до 225,25 евро/тон. Русия драстично свали цената преди седмица и сега тя е без промяна на ниво от 228 долара/тон.

Цената на ечемика в Русия продължава да стагнира, а във Франция е минус 23 евро до 212 евро/тон.

Рапицата на борсата Euronext, преживяла за последните месеци чувствително поскъпване и последващ срив, отново поевтиня със 17,50 евро до 459,75 евро/тон.

Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, след като цял месец се повишаваше стабилно, сега обърна тренда и се сгромолясва с 90 долара, като вече се котира на 1020 долара за тон.

Рафинираната захар с доставка през октомври е единственото изключение с леко повишение от 5,60 долара до 699 долара/тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса месец юли премина активно и търговията се раздвижи, отчитат още експертите. Началото на август е доста по-спокойно, предложенията преобладават в подкръг "Зърно". Котировките "продава" за хлебна пшеница за тази седмица са от 480 до 591 лв./тон, купувачите отговарят с 305 лв./тон. Анонсите за продажба на фуражна пшеница са на 450 лв. за тон. На същата цена се предлага царевицата. Цените на маслодайния слънчоглед "вървят" от 730 до 760 лв. за тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг "Хранителни стоки" цените на основните стоки са стабилни, продължава предлагането на бяло брашно на начални цени от 890 лв./тон и на бяла рафинирана захар на 1940 лв./тон, както и на олио в бутилки на 1,95 лв./л.

В подкръг "Индустриални стоки" седмицата премина както обикновено под знака на енергоносителите: сделки имаше за дърва за огрев на 155 лв./куб.м, за въглища на 800 лв./тон и за пелети на 780 лв./тон. Сключени са и сделки за бензин, дизелово гориво, пропан бутан, различни видове масла, отпадъци от метали и компост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 05.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още