fallback

Италия успява да избегне рецесия през третото тримесечие със стагнираща икономика

Италианският БВП остава непроменен спрямо предходните три месеца, изоставайки от очакванията на анализатори за лек растеж от 0,1%

14:58 | 31.10.23 г.

Икономиката на Италия стагнира през третото тримесечие, като все пак успява да избегне рецесия, докато премиерът Джорджа Мелони търси начин да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) и същевременно да ограничи дълга, пише Bloomberg.

Италианският БВП остава непроменен спрямо предходните три месеца, показват статистически данни, публикувани във вторник. Това беше предхождано от свиване на икономиката в размер на 0,4% през второто тримесечие. Резултатът все пак изостава от очакванията на анализатори за минимален растеж от 0,1%.

Икономиката е подпомогната от износа, въпреки че вътрешното търсене е действало като спирачка, изтъкват от националния статистически институт Istat.

Резултатът поставя Мелони в трудно положение, изпитваща проблеми в привличането на инвестиции на местно ниво, докато същевременно държи под контрол огромния дълг на Италия. Това подчертава как нарастващите лихвени проценти и по-слабият глобален износ натежават върху третата по големина икономика в еврозоната. Централната банка на Италия предвижда БВП за 2023 г. да нарасне само с 0,7%.

Италия избягва рецесия, но икономиката ѝ не успява да се разшири през третото тримесечие. Източник: Bloomberg/Istat

Новината е част от смесената картина на целия континент. По-рано Франция отбеляза лек растеж през третото тримесечие, докато икономиката на Германия се е свила с 0,1%.

Приетият наскоро Закон за бюджета на Италия, който предвижда по-голям дефицит поради данъчните облекчения и разходите за подпомагане на домакинствата с ниски доходи, разколеба инвеститорите, увеличавайки разликата в доходността по италианските и германските 10-годишни държавни облигации до 193 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:59 | 31.10.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още