IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия успява да избегне рецесия през третото тримесечие със стагнираща икономика

Италианският БВП остава непроменен спрямо предходните три месеца, изоставайки от очакванията на анализатори за лек растеж от 0,1%

14:58 | 31.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Италия стагнира през третото тримесечие, като все пак успява да избегне рецесия, докато премиерът Джорджа Мелони търси начин да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) и същевременно да ограничи дълга, пише Bloomberg.

Италианският БВП остава непроменен спрямо предходните три месеца, показват статистически данни, публикувани във вторник. Това беше предхождано от свиване на икономиката в размер на 0,4% през второто тримесечие. Резултатът все пак изостава от очакванията на анализатори за минимален растеж от 0,1%.

Икономиката е подпомогната от износа, въпреки че вътрешното търсене е действало като спирачка, изтъкват от националния статистически институт Istat.

Резултатът поставя Мелони в трудно положение, изпитваща проблеми в привличането на инвестиции на местно ниво, докато същевременно държи под контрол огромния дълг на Италия. Това подчертава как нарастващите лихвени проценти и по-слабият глобален износ натежават върху третата по големина икономика в еврозоната. Централната банка на Италия предвижда БВП за 2023 г. да нарасне само с 0,7%.

Италия избягва рецесия, но икономиката ѝ не успява да се разшири през третото тримесечие. Източник: Bloomberg/Istat Италия избягва рецесия, но икономиката ѝ не успява да се разшири през третото тримесечие. Източник: Bloomberg/Istat

Новината е част от смесената картина на целия континент. По-рано Франция отбеляза лек растеж през третото тримесечие, докато икономиката на Германия се е свила с 0,1%.

Приетият наскоро Закон за бюджета на Италия, който предвижда по-голям дефицит поради данъчните облекчения и разходите за подпомагане на домакинствата с ниски доходи, разколеба инвеститорите, увеличавайки разликата в доходността по италианските и германските 10-годишни държавни облигации до 193 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още