IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щерьо Ножаров: За догонваща икономика като българската ръст от 1,9% не е достатъчно силен

Проблемът на българското стопанство не са публичните капиталови инвестиции, а частните, посочи икономистът

18:27 | 03.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очакванията за нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) на България значително надвишават очакванията за общия растеж в Европейския съюз. Ако за Евросъюза той е 0,8%, то за България е 1,9%. Това обаче не е чак толкова добре, защото България е догонваща икономика. Този коментар направи икономическият съветник към Българската стопанска камара доц. д-р Щерьо Ножаров по време на деветата конференция за имотния пазар на Националното сдружение "Недвижими имоти" в Бургас. 

Той посочи, че според икономическите принципи българската икономика трябва да расте със значително по-бързи темпове. "Брутният вътрешен продукт на човек от населението в България е около 13 хиляди евро. За сравнение, средният за ЕС е 35 хиляди евро. По паритетна покупателна способност ние отчитаме стойност от 59% от средната за Евросъюза. Тоест, за да догоним средното ниво в Европейския съюз, ние трябва да растем с поне 5% на годишна база през следващите 15 години", посочи доц. Ножаров, цитиран от БТА.

По думите му в световен мащаб средното нарастване на БВП е 3%. Икономистът даде пример с Румъния, която отчита 3,2% ръст срещу 1,9% за България. 

"Има забавяне на икономиката ни. В последния си анализ агенция Fitch посочва две причини за това – демография и липса на частни инвестиции. Относно демографията – тя не касае само свиването на населението като обща активна работна сила и общ брой потребители, но и промяната на възрастовата структура, недобрите компетентности и умения, които пък са резултат от недоброто образование“, обясни доц. Ножаров и уточни, че това не се отнася само за висшето образование.

Той подчерта, че проблемът на българската икономика не са публичните капиталови инвестиции, а частните. „Те следва да са между 23 и 27% от БВП, а реално в България са 17-18%, направи сравнение икономистът. "С ниско ниво на частни инвестиции ние няма как да догонваме когото и да било и няма как да развиваме съвременна икономика".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още