IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загуби ли страната ни, като не прие европейската практика за регионално планиране?

Кметовете да инвестират в образование, здравеопазване и култура, за да задържат и върнат хората в регионите, съветва Тодор Ялъмов, заместник-декан на Стопанския факултет на СУ

18:42 | 02.11.23 г.

Европейската практика за регионално планиране не бе приета у нас, което създава огромни предизвикателства за недофинансираните райони. Най-важното нещо, в което кметовете могат да инвестират, е образование, здравеопазване и култура, тъй като това задържа и връща хора в регионите. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. д-р Тодор Ялъмов, заместник-декан "Научно изследователска дейност, иновации и проекти" на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Според него плановете за интегриране и териториално развитие, чийто срок за кандидатстване наскоро изтече, не бяха добре подготвени. По думите му това създава риск за бизнес средата в регионите, като различните структури в местната власт и бизнесът ще продължат да зависят от централната власт. Доц. Ялъмов очаква след местните избори да има огромни предизвикателства за недофинансираните райони.

Ученият е на мнение, че България е развита в своя иновативен сектор и разполага с много български и чуждестранни компании за иновации, които инвестират в страната ни. Той обаче предупреди, че неравенството в качеството на живот в регионите расте, когато хората се преместват към по-големите градове, в които перспективите за реализация са по-големи.

Доц. Ялъмов напомни, че държавата от години обсъжда, че трябва да децентрализира не само данъците, но и да изпрати част от служителите си в други региони и посочи, че НАП е единствената структура, която е изградила силни регионални центрове.

„В България липсва междинно звено между местната и централната власт, което в други страни успешно работи, отбеляза той и смята, че това може да се направи чрез региони за планиране. – У нас това може да се случва на областно равнище. Най-банален пример са магистралите, железопътните трасета, но и университетите, които имат кампуси в различни градове. Ако част от студентите могат да присъстват в часове близо до предприятия в дадения град, ще могат и да използват технологичната базата на предприятието."

Какви са вариантите да се привлекат чужди инвестиции у нас и да се разпределят из регионите? Как се променя бизнес климатът и защо песимизмът се връща с есента? При кои стоки има проблеми с износа? Как се влияе геополитическата конюнктура от конфликтите около страната ни?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още