IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работи ли Законът за публично-частно партньорство в общините?

Как ще се реализират проектите в Тракия икономическа зона, коментира изпълнителният ѝ директор инж. Пламен Панчев

23:00 | 30.10.23 г.

Има наложено негативно отношение в обществото по повод публично-частното партньорство. Общините се страхуват да не бъдат обвинени в непрозрачност, а бизнесът се притеснява, че без ясни правила не е възможно да се реализират проекти. Децентрализацията трябва да започне в България, за да се развият всички общини. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона.

По думите му до половин година се очаква да се съобщят добри новини за инвестиции в Тракия икономическа зона, които могат да привлекат българите да се върнат от чужбина. Панчев съобщи, че по една от инвестициите работят самостоятелно, а за другата икономическият интерес е разпределен в няколко региона на страната. „И двете са високотехнологични и ще носят висока добавена стойност“, обясни мениджърът.

Панчев потвърди, че е доволен от изборните резултати в общините, с които си партнират, след като избирателите преизбират ръководствата им. Той обаче обърна внимание, че темите за децентрализацията и публично-частното партньорство не са били застъпени в предизборните кампании на кандидатите в страната.

Мениджърът съобщи за случаи, в които общини губят инвестиции в последните години, което трябва да накара участниците да се амбицират и да преодолеят пропуските. Той се надява Планът за възстановяване и устойчивост да допринесе за развитието на индустриалните зони и до 2026 г., когато ще приключи програмата, да може да се наблюдават реални инвестиции.

Какво искат инвеститорите и защо предварителната подготовка зависи от качеството на работа на общинската администрация? Какви са параметрите на десетгодишния план за развитие, с който бизнесът работи с общините? Случва ли се децентрализацията в България? Какви законови промени ще подпомогнат процеса? Как да се преодолее икономическото разделение между Северна и Южна България?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още