IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В една трета от обществените поръчки на общините има само един кандидат

Местните власти винаги избират най-скъпата оферта, показва проучване на Българския институт за правни инициативи с нов индекс на корупционния риск при обществените поръчки

21:14 | 11.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В една трета от обществените поръчки на общините има само един кандидат. Една трета, или 34%, от тях съдържат критерии, които дават възможност за субективизъм при избора на победител. Това са изводите от проучване на фондация "Български институт за правни инициативи" (БИПИ), която представи резултатите от пилотно тестване от разработен от тях Индекс на корупционния риск при обществените поръчки, съобщи БНР.

Проверени са 166 поръчки, избрани на случаен принцип, чийто възложител са общини – административни центрове на области.

"Имаме сериозни основания да смятаме, че по един или друг начин се стеснява конкуренцията и възможността за състезаване на отделните субекти", коментира методологът Радостина Ангелова и обясни, че едва 3% от обществените поръчки са отстранени на основание липсата на конкуренция.

От анализа на проучването става ясно, че всички изследвани обществени поръчки вече са приключили. При 96% от тези в сектор строителство изпълнението се възлага на стойности близки до тавана. Това е другият извод, който се налага от проучването с новия индекс на корупционния риск при обществените поръчки на общините.

При по-малките общини 100% от всичките обществени поръчки са въз основа само на една оферта, в София – 22,86%, в Пловдив – малко над 47%, дадоха пример от БИПИ.

"Оставено е поле за субективна преценка от страна на комисията. Около 17% от протоколите от работата на комисията не са разгърнати, не са отразени мотиви за присъждане на оценката, което също оставя възможност за субективизъм, тъй като комисията не е се постарала да разгърне своите мотиви и да аргументира своите оценки", изброи част от нарушенията при процедурите за изпълнение на проекти с публични средства Радостина Ангелова.

Изводите от проучването показват, че най-тревожно е отстраняване на кандидати в етап допустимост. В категорията за липса на мотиви за отстраняване на определен участник попадат 13% от възложителите. Липсват протоколи и доклади в 3% от случаите.

Радостина Ангелова потвърди, че проучването, което се изпълнява вече две години, е част от международен проект. Освен у нас, по проекта работят в Босна и Херцеговина, Румъния и Черна гора, като водещата организация по него е Международната фондация за електорални системи, а финансирането е осигурено от Държавния департамент на САЩ.

Целта на използването на новия индекс е да се разбере какви са международните препоръки към нашата страна, свързани с преборването или поне намаляването на нивата на корупция. Факторите в индекса са групирани в три основни групи, които да обхванат целия живот на една обществена поръчка –преди възлагането, при започването на възлагането, след възлагането.

"Във всеки един от тези етапи сме го разбили на отделни фактори, за да може да се види дали във всеки един от тях съществуват възможности да бъде създадена схема, чрез която да бъдат заобиколени съществуващи законови правила, или да бъдат изопачени и това да доведе до нарушения, респективно престъпления", посочи директорът на института Биляна Гяурова-Вегертседер. Тя уточни, че този индекс не означава, че са извършени престъпления, но показва типовете лоши практики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още