IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40% от проверените обществени поръчки за миналата година са с нарушения

През 2022 г. се наблюдава подобряване на средата при разходване на публичните средства в сравнение с 2021 г.

15:33 | 31.05.23 г.
Снимка: Investor Media Group.bg
Снимка: Investor Media Group.bg

При проверката на 1008 обществени поръчки, при които са разходвани над 7,069 млрд. лева, са установени нарушения при 403 от тях на обща стойност над 3,068 млрд. лева. Това е 40% от всички проверени обществени поръчки, пише в отчета на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за 2022 г., който прие правителството, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

През миналата година в АДФИ са приключили 419 финансови инспекции и проверки, свързани с разходването на публични средства. Постъпили са общо 640 сигнала и искания за извършване на финансови инспекции. От тях 628 са сигнали и искания, които са в компетентността на агенцията, а 12 са препратени по компетентност на други държавни органи.

Най-много проверки са в общините

С най-голям дял от всички извършени финансови инспекции през 2022 г. са тези в общините (66%), следвани от други разпоредители с бюджет по държавния бюджет (15%), търговски дружества с държавно или общинско участие в капитала (13%), разпоредители с бюджет по общинските бюджети (4%), и други обекти (2%).

По данни на АДФИ нецелево са разходвани средства за над 2,331 млн. лв., от които 1,562 млн. лв. са възстановени до приключването на финансовите инспекции, като за останалата част са дадени указания по Закона за държавната финансова инспекция. При 28 извършени финансови инспекции и проверки са установени 125 индикатора за измама. При 24 финансови инспекции на получатели на средства по фондове и програми на ЕС са установени и регистрирани нарушения при разходване на средства, предоставени по 26 договора за финансиране.

През миналата година органите на АДФИ са съставили 1026 акта за установяване на административни нарушения. От тях 991 са срещу физически лица и 35 срещу юридически лица.

След направените финансови инспекции през миналата година са издадени 553 наказателни постановления. От тях 328 са актове за административни нарушения, съставени през 2022 г., а 225 са издадени по актове, съставени през 2021 година. От общо издадените наказателни постановления 67,7% са потвърдени от съда, 0,9% са отменени и 31,4% не са влезли в сила, тъй като са обжалвани или не са връчени на нарушителите.

Подобрение в отчетността

От анализа в отчета на дейността на АДФИ във връзка с образуваните административнонаказателни производства се разбира, че през миналата година се наблюдава подобряване на средата при разходване на публичните средства в сравнение с 2021 г. Отчита се намаляване на установените при финансовите инспекции виновно причинени вреди на проверяваните организации и лица. През 2022 г. те са в общ размер над 3,694 млн. лв., като намалението им спрямо 2021 г. е с 1,596 млн. лв., или 30%.

Възстановените вреди през миналата година са шест пъти повече на годишна база. Установени са 1395 нарушения на нормативни актове, които уреждат бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност. По 585 нарушения от общо установените органите на АДФИ са били компетентни да съставят акт за установяване на административно нарушение.

Проект за нов ЗДФИ

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Закона за държавната финансова инспекция (ЗДФИ). Целта е да се постигне бюджетна дисциплина и защита на публичните финансови интереси. С проекта се актуализира размерът на налаганото административно наказание за нарушения и на имуществената санкция, които не са променяни през последните 9 години, в т.ч. минималните размери на глоби повече от 17 години, посочиха от правитетелствения пресцентър.

За този продължителен период са настъпили съществени промени в икономическите условия, които налагат тяхното осъвременяване, след като публичните средства, които се разпределят и разходват, с всяка година се увеличават в стойностно изражение. Актуализацията на санкциите се налага и във връзка с идентифицираната необходимост в Националния план за възстановяване и устойчивост на България от засилване на административнонаказателната отговорност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още