IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АДФИ откри нарушения в 21 обществени поръчки за близо 28,7 млн. лева

От 1 октомври до 31 декември финансовите инспектори провериха 232 обществени поръчки за 430 млн. лева и 612 договора на обща стойност 269 млн. лева

17:38 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Агенцията за държавна финансова инспекция констатира нарушения в 21 обществени поръчки на обща стойност близо 28,650 млн. лева. Проверките в периода 1 октомври – 31 декември 2022 г. обхващат 232 обществени поръчки на обща стойност над 430 млн. лева и 612 договора на обща стойност 269 млн. лева, съобщиха от АДФИ.

Нарушителите

Най-много нарушения при възлагане не обществени поръчки е извършило Министерството на отбраната, които в АДФИ изчисляват за над 16,133 млн. лева. Част от тях са направени при възлагането на обществена поръчка: „Проектиране и изпълнение на Пътеки за рулиране за транспортни самолети – Крумово", и на обществена поръчка: „Проектиране и изпълнение на Местостоянка за транспортни самолети – Крумово“, които са систематично свързани, но е извършено разделяне на части на обществена поръчка за проектиране и изпълнение на СМР на летище „Крумово”, с което е приложен ред за възлагане за по-ниски стойности.

При болниците нарушение в провеждането на обществени поръчки инспекторите констатират в Университетска многопрофилна болница за активно лечение-Бургас, където вредите са за над 1,286 млн. лева. Лечебното заведение не е спазило нормативната уредба в областта на обществените поръчки при избор на изпълнители за периодични доставки на лекарствени продукти за осигуряване на оперативен резерв за лечение на протромботични състояния, възникнали вследствие COVID 19 при хоспитализирани пациенти в лечебните заведения в Югоизточен регион“.

Нарушението на обществени поръчки на дружеството „Електроразпределение север“ АД, гр. Варна (старо наименование „Енерго-Про мрежи” АД, гр. Варна) възлиза на 2,860 млн. лева. Едната проверка е за „Извършване на строително-монтажни работи по изграждане и ремонт на съоръжения и елементи от електроразпределителната мрежа СрН и НН собственост на „Електроразпределение Север“ АД по обособени позиции на територията на област Силистра и област Русе за сключените договори с „МЕГА ЕЛ“ ЕООД и ЕТ „ИВАН СЛАВОВ“.

Другата проверка е за спазване на нормативната уредба в областта на обществените поръчки при възлагане на обществена поръчка при доставка на кабел и неговото полагане за нуждите на „Електроразпределение Север“. И при двете проверки инспекторите са наложили административно нарушение срещу отговорните длъжностни лица. Те са преценили, че мотивите на възложителя не са били основателни за „неотложно възлагане на поръчката поради изключителни обстоятелства“.

АДФИ е направила две проверки на Община Варна за спазване на нормативната уредба при възлагане на обществена поръчка. Едната е за „Предоставяне на услуги по предварително третиране (сепариране) на смесени битови отпадъци и оползотворяване на биоразградими отпадъци в смесения битов отпадъчен поток на Община Варна”. Другата – за спазване на нормативната уредба при възлагане на обществена поръчка с предмет: „Избор на доставчик на електрическа енергия и координатор на стандартна балансираща група за нуждите на Община Варна“. Нарушението за неспазване на условието „договаряне без предварително обявление“ възлиза на 1,750 млн. лева.

Проверки през четвъртото тримесечие

През четвъртото тримесечие на миналата година Агенцията е приключила 101 финансови инспекции и проверки. При тях са установени 473 нарушения и са съставени 269 акта за установяване на административно нарушение (АУАН).

Нецелево са разходвани средства са в размер на 3,650 млн. лева, от които по време на инспекциите са възстановени в бюджета над 157 хил. лева. При проверките са разкрити причинени вреди за повече от 791 хил. лева, като от тях са възстановени 17,6 хил. лева. Съставени са пет акта за начет.

Контролните органи на АДФИ са установили 31 „индикатора за измама“ според Закона за държавната финансова инспекция.

През отчетния период с най-висок дял (59%) са финансовите инспекции в общини, следвани от други разпоредители с бюджет по държавния или общинския бюджет (18%), търговски дружества с държавно или общинско участие в капитала (20%), министерства (2%) и други обекти (1%). Най-често установяваните нарушения са в Закона за обществените поръчки, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, Закона за счетоводството, Закона за публичните финанси, както и в подзаконови нормативни актове.

За постигане на по-добра информираност на обществеността, от януари към списъка с инспектираните обекти и информация за резултатите от извършените за тримесечието инспекции, която се публикува в съответствие на ЗДФИ, са добавени и резюмета с основни акценти от констатираното от инспекторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още