IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АДФИ не установи сериозни нарушения при избора на строител на АМ "Русе - Велико Търново"

Агенцията е проверила и договори на НКЖИ, включително и за линията "София - Пловдив"

11:38 | 11.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ) не установи сериозни нарушения при избора на изпълнител на проекта за изграждане на Автомагистрала "Русе - Велико Търново", става ясно от данните от направените от институцията проверки през третото тримесечие.

Обществената поръчка по проекта е възложена от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и е на стойност 982 млн. лева.  Дейностите обхващат проектирането и изграждането на участъка "Русе - Бяла", както и обхода на град Бяла. Според данните от проверката единственото нарушение на процедурата е на чл. 100, ал. 7 от Закона за обществените поръчки, която се отнася до удължаване на сроковете за получаване на оферти.

Като цяло в периода 1 юли - 30 септември АДФИ са проверили 146 обществени поръчки на обща стойност 3,01 млрд. лева, както и 363 сключени договора на стойност 512 млн. лева. При инспекциите са установени 336 нарушения и са съставени 234 акта за установяване на административно нарушение.

АДФИ е констатирала още, че има 24 непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки на обща стойност от малко над 19,6 млн. лева.

Установените нецелево разходвани средства са в размер на 929 хил. лева,  от които по време на инспекциите в бюджета са възстановени почти 737 хил. лева.  В хода на инспекциите са разкрити причинени вреди за 362 хил. лева, като от тях са възстановени 237 хил. лева. Съставени са и 3 акта за начет.

Друг голям проект, който са анализирали финансовите инспектори е на Националната агенция "Железопътна инфраструктура" и се отнася до законосъобразността на разходите за изграждането на линията "София-Пловдив", в участък "Елин Пелин - Костенец - Септември". Проверени са проведени обществени поръчки на стойност 1,44 млрд. лева, като са установени редица нарушения на закона, включително и в частта за удължаване на изпълнението на договора,  .

Освен проверките в АПИ и НКЖИ, финансовите инспектори са проверили още и договори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), областни администрации и общини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още