IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри мерки срещу неконкурентното възлагане на обществени поръчки

В Закона за обществените поръчки се прецизират някои разпоредби и се въвеждат нови

15:51 | 02.08.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки, с който се прецизират някои разпоредби и се въвеждат нови.

Промените са в четири групи - изпълняват се ангажименти по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ); има законодателни мерки в областта на обществените поръчки, свързани с подготовката за членството на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР); подобрява се съответствието на 3акона с европейското законодателство; преодоляват се констатирани проблеми в практиката на възложителите.

Предложени са например мерки, които целят намаляване на неконкурентното възлагане при използване на процедури на договаряне без обявление, като е прецизирана дефиницията на „изключителни обстоятелства" в§ 2, т. 17 от Допълнителните разпоредби на ЗОП. Така ще бъде ограничено прилагането на тези процедури в резултат от недобро планиране и подготовка от страна на възложителя. Предложено е и двойно увеличение на санкциите при нарушения на правилата за възлагане.

Осигурява се възможност да се изисква обосновка за необичайно благоприятни предложения и при подадени само една или две оферти. В тези случаи съпоставка ще се извършва с обявената прогнозна стойност, а когато е неприложимо (напр. единични цени, отстъпки, надценки и др.) - с друга, предварително обявена от възложителя обективна база за сравнение.

Ще се въведе задължение за публичните възложители да поставят екологични изисквания при възлагане на поръчки за доставки и услуги над определени прагове, посочва се в решението на правителството.

Предложени са промени, свързани с практическото прилагане на закона. Прецизирана е разпоредбата на чл. 117а от ЗОП с цел преодоляване на противоречиво тълкуване относно възможността за индексиране на цените на договори при инфлация, когато за съответния предмет няма одобрена методика. В тези случаи размерът на увеличението ще се установява във всеки конкретен случай въз основа на представените доказателства.

Ще бъде създаден и експертен консултативен съвет към министъра на финансите като съвещателен орган по въпросите, свързани с осъществяване на контролната дейност в областта на обществените поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още