IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

31 обществени поръчки за 17 млн. лева са в нарушение през второто тримесечие

По време на инспекциите на АДФИ са установени 499 нарушения и са съставени 279 акта за установяване на административно нарушение

20:00 | 10.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) установи, че през второто тримесечие не са проведени или неоснователно са проведени 31 обществени поръчки на стойност над 17 млн. лева.

За периода 1 април– 30 юни финансовите инспектори са приключили 122 финансови инспекции и проверки. Проверени са 308 обществени поръчки за над 319,383 млн. лв. и 898 договора на обща стойност 76,488 млн. лева, съобщиха от АДФИ.

По време на инспекциите са установени 499 нарушения и са съставени 279 акта за установяване на административно нарушение (АУАН). Най-често установяваните нарушения са на Закона за обществените поръчки, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, Закона за счетоводството, Закона за публичните финанси, както и на подзаконови нормативни актове.

Установените нецелево разходвани средства са в размер на 1,406 млн. лв., от които по време на инспекциите са възстановени в бюджета над 778 хил. лева, а за останалите, с оглед възстановяването им са предприети действия по реда на закона. В хода на инспекциите са разкрити причинени вреди за близо 164 хиляди лева, като от тях са възстановени 36 хиляди лева.

Контролните органи на АДФИ са констатирали 20 броя „индикатори за измама“ по смисъла на Закона за държавната финансова инспекция.

От април до юни с най-висок дял (64%) са финансовите инспекции в общини, следвани от други разпоредители с бюджет по държавния или общинския бюджет (10%), търговски дружества с държавно или общинско участие в капитала (17%), министерства (3%) и други обекти (6%), уточниха от АДФИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още