IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли общините да осигурят евтини жилища за младите българи?

Трябва да има много ясни и прозрачни процедури при кандидатстване от квотите на социалните жилища, съветва Росица Стелиянова

11:28 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Тя коментира, че средства могат да осигурят самите общини. Според нея досега подпомагането е ставало чрез европейски фондове и държавния бюджет, но експертът обърна внимание, че предоставянето на средства от Националния план за действия по заетостта е „замръзнало“ на 173 млн. лева повече от 10 години и това е причината да не се прави добра политика.

"Демографската криза се задълбочава. България е една от страните, която е най-заплашена. Много анализи показват, че сме с най-бързо топящо се население – повечето млади хора са заминали в чужбина, имаме висока смъртност и ниска раждаемост", напомни Росица Стелиянова. Едно от решенията, според нея, е да се сложи таван на наемите за младите хора за определен период от време.

Експертът посочи, че държавата вече предложи пакет, насочен към родители и млади семейства, с който се предоставят различни социални услуги, които да подпомогнат хората да останат в България.

„Имаме мерки към възрастните, към миграцията и към младежите за осигуряване на достъпни жилища. Агенция по заетостта предоставя за период от 12 месеца средства в размер на 300 лв. на лица, които се местят да живеят на друго място. Предоставят се и 600 лв. за преместване на самото имущество", обясни Стелиянова.

Тя потвърди, че има много млади хора, които продължават да живеят при родителите си, като по този начин се демотивират и престават да бъдат активни – не работят, губят трудови навици и нямат средства да се отделят, за да бъдат самостоятелни.

По думите ѝ трябва да има много ясни и прозрачни процедури при социалното подпомагане от общините. „Трябва да се реши как ще се кандидатства, трябва да има критерии – нивото на доходите, например. И да се направи една добра методика – младежите да бъдат разделени на групи и да се прецени дали имат нужда от такова подпомагане“, коментира Стелиянова.

Тя обърна внимание за затрудненията на пазара на труда – над 78% от работодателите изпитват нужда от квалифицирана работна ръка, а всяка година 50 хиляди работници се пенсионират. "Имаме нужда от млади хора в България, които да заемат тези работни места. Ако искаме да се развива икономиката ни, трябва да задържим тези млади хора в България", призова Стелиянова.

Кога ще има дебат в обществото, на който правителството ще представи плановете си за справяне с демографския проблем? Как АИКБ подкрепи предложение на КНСБ с проект да се осигури връщането на млади хора в България с осигуряването на дом и работа? Как може да се използва публично-частното партньорство за реновиране на сгради, в които младите хода да живеят? Какъв е примерът на Гърция с решение на демографския проблем?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още