IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Черкезова: Демографската криза е в резултат на постмодерните ценности в обществото ни

Как се отразява демографията на социално-икономическата устойчивост, коментира изследователят от Института за изследване на населението и човека към БАН

12:05 | 14.07.23 г. 4

Демографската криза в България е тема, с която много се спекулира. Тя е част от световната тенденция за промяна в населението на планетата и етап от нашето цивилизационно развитие. Мощна подкрепа по отношение на услуги за деца – за тяхното отглеждане и обучение, както и здравните грижи за децата и майките може да подействат позитивно в посока повишаване на раждаемостта. Този коментар в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. Стоянка Черкезова, изследовател от Института за изследване на населението и човека към БАН.

По думите ѝ във всички развити страни в исторически план се наблюдава намаляване на смъртността, последвано от намаляване на раждаемостта.

Що се отнася до България, доц. Черкезова посочи, че тя се намира в постиндустриалния период, в който преобладават постмодерните ценности. „Има спор между учените кое е довело в последните 30 години до намаляване на раждаемостта в България. Някои смятат, че това е влошената икономическа обстановка в България и в цяла Източна Европа в резултат на разпадането на комунистическия режим. Другата, по-глобалната теза, е свързана с промяна на ценностите и с постмодернизма”, обясни ученият.

Според Стоянка Черкезова, ако през модернизма намаляването на раждаемостта е продиктувано от това, че сме искали да отглеждаме по-добре и по-качествено децата си и намаляването на количеството е за сметка на качеството, то през постмодерността критерият е по-различен. „Хората имат страшно много възможности пред себе си и младите поколения искат да се изявяват не само като отглеждат деца, а като изявяват себе си – през работата, през пътуванията, през удоволствията”, анализира ситуацията тя.

Успява ли СТЕМ образованието да осигури необходимото качество на обучението? Какви трябва да са подходящите политики, които да произвеждат правилната работна сила, за да могат хората да се реализират и да живеят добре? Как се отразява миграцията на пазара на труда? Кои професии ще спечелят от дигитализацията може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 9 месеца
Да ви *** на евроатлантическите ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 9 месеца
До: khao ... някога се е умирало от зъб , дори от одраскване в гората ... редко всичките деца са оживявали ... дадо ми са били 5 деца , само 4 са станали пълнолетни ... децата са ползвани в стопанството ... едни са отговаряли за козите и овцете , други за водата , всички без изключение са ходели за дърва , на жътва ... един вид нископлатена работна ръка ... обикновено 40-45г е била пределна възраст , тамън най-голямото дете да поеме стопанството ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 9 месеца
искам да питам, как един мъж преди 100г. без вишооо е успявал да храни цяло семейство с жена и 5-6 деца, а днес с два заплати едва гледаме две деца...имто селд години икономически растеж, автоматиизация и тнт? ще и подскажа.. робите не се размножават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 9 месеца
определено БАН трябва да се закрие...раждаемоста в БГ спада още от началото на 80те...тоест от 40г. преди да падне комунизма... и до тук с постмодерната тъъпня, а светансе увеличава с 80млн годишно, тоест няма демографска криза в световен мащаб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още