IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия и Китай не се трогнаха много от размяната им на върха по население

Според данни на ООН Индия може би вече е изпреварила Китай като най-населената държава в света

18:11 | 05.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рядко е имало по-важно демографско събитие: Индия почти сигурно вече е най-населената държава в света, след като изпревари своя съсед и геополитически съперник Китай, пише Джон Рийд, шеф на бюрото на Financial Times за Южна Азия в Ню Делхи.

Наскоро Фондът на ООН за населението (UNFPA) потвърди, че отдавна очакваната размяна на световния демографски връх между двете азиатски страни ще се случи до средата на годината. Той прогнозира, че тогава Индия ще има повече от 1,428 милиарда души население, с около 3 милиона повече от Китай.

Наскоро друг орган на ООН, Департаментът по икономически и социални въпроси, постави по-точна оценка на данните: оттам заявиха, че повратната точка вероятно се е случила някъде през април, добавяйки, че може да бъде преразгледана по-късно поради пропуски в информацията - включително какво може да извлече от Индия, която не е провеждала преброяване от 2011 г.

Въпреки че данните на ООН влязоха в заглавията по целия свят, включително в Индия и Китай, реакцията на техните правителства беше забележително сдържана.

Анализаторите казват, че населението е политически чувствителен въпрос и за двете страни и че всяка от тях е имала причини да омаловажава размяната на демографските позиции.

В деня, в който UNFPA публикува доклада си, говорителят на външното министерство на Китай Уан Уънбин изтъкна, че „демографският дивидент зависи не само от количеството, но и от качеството“, препратка към силния икономически растеж и развитието на Китай в сравнение с конкурентите, включително по-бедната Индия.

Индийският му колега Ариндам Багчи отказа какъвто и да е отговор на доклада на ООН и каза на брифинг: „Честно казано, не осъзнавах, че има конкуренция в тази област“.

В Индия, с противоречива история на усилията за семейно планиране, които през последните години доведоха до намаляване на раждаемостта, нарастващото население обикновено се разглежда като проблем в дебатите за обществените политики и само рядко като възможност. За някои индуистки националисти обаче раждаемостта сред мюсюлманското малцинство е фиксация.

Амитаб Кант, дипломат, който участва в подготовката за срещите на Г-20, беше един от малкото индийски представители, които изтълкуваха положително съобщенията на ООН, заявявайки, че Индия сега може да използва своя „феноменален демографски дивидент“.

Пишейки във вестник Times of India, Кант каза: „Това ще позиционира Индия като лидер в областта на човешкия капитал и най-големият производител на човешки ресурси в света“;

Коментарите на правителствените служители бяха направени, след като ООН обрисува картина на рязко различаващи се демографски траектории за двете страни: организацията каза, че докато населението на Индия ще расте в продължение на няколко десетилетия, китайското ще продължи да намалява и вероятно ще спадне до по-малко от 1 милиард до края на века, като повече хора ще се пенсионират, а по-малко млади ще се вливат в работната сила.

„Наративът за забавянето на икономиката на Китай поради структурното ограничение на свиващото се население не е добре дошъл за държава, която все още се надява да расте достатъчно бързо, за да постигне „подмладяване“ до 2049 г. и да настигне икономически САЩ дори преди това“, коментира Шям Саран, бивш индийски външен министър и президент на Индийския международен аналитичен център.

Реакцията на Индия към повратната демографска точка беше „двойствена“, добавя Саран, тъй като положителните настроения относно демографския дивидент бяха „балансирани от съзнанието, че все още нямаме каквото е необходимо, за да му се насладим докато трае“, включително чрез създаване на достатъчно работни места за младите хора.

За някои индийци реакцията на други страни на съобщенията на ООН им напомниха за стари стереотипи и клишета за тяхната „пренаселена“ страна.

Под заглавието „Население: Индия изпреварва Китай“ германското списание Der Spiegel публикува карикатура, показваща как индийци се радват и развяват флаг на борда на остарял влак, претъпкан с хора, докато изпреварва китайски влак-стрела само с двама души вътре. Рисунката беше широко заклеймена като расистка и обидна в Индия, включително от министъра на информационните технологии Раджив Чандрасекар, който напомни на списанието, че „след няколко години икономиката на Индия ще бъде по-голяма от тази на Германия“.

Съобщението на ООН за населението също така предизвика недоволство и взаимни обвинения на дълбоко поляризираната политическа сцена в Индия. Джайрам Рамеш, пиар на опозиционния Индийски национален конгрес, посочи, че южните щати на Индия, с техните „пионерски“ усилия за семейно планиране, са напът да загубят парламентарни места при претегленото според населението преразпределение, което се очаква през следващите години, което вероятно ще навреди на опозиционните партии, чиято крепост е югът.

На фона на предимно негативното възприемане на големия демографски момент, един водещ демограф призова индийците да приветстват постиженията си в поставянето на населението на страната под контрол.

„Мълчанието на правителството по този въпрос е объркващо, защото то е инвестирало много в здравеопазването, семейното планиране и други фактори, които допринасят за стабилното население“, посочва Пунам Мутрея, изпълнителен директор на фондация за населението. „Индия трябва да се гордее, че за разлика от Китай е достигнала раждаемост, достатъчна за заместване на населението, без да използва никакви принудителни мерки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още