IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократичният упадък на Индия е лош за нея и света

Западът гледа на страната като на демократична и икономическа противотежест на Китай

12:00 | 22.04.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нарендра Моди. Снимка: Bloomberg
Нарендра Моди. Снимка: Bloomberg

Индия скоро официално ще бъде най-населената страна в света. Нейната претенция да бъде най-голямата демокрация обаче ерозира. Наскоро съд в Гуджарат, родният щат на министър-председателя Нарендра Моди, отхвърли жалбата на най-известния опозиционен политик в Индия, Рахул Ганди, който иска отлагане на съмнителна присъда за клевета (перифразирано, нарече премиера крадец – бел. прев.), която накара парламента да го отстрани. Той може да получи присъда от две години затвор и дисквалификация от изборите догодина. Правните проблеми на Ганди са един от най-крайните примери за общия демократичен упадък в Индия на Моди. Това е лоша новина не само за нейните 1,4 милиарда души, но и за света, пише Financial Times в редакционен коментар.

Тъй като демократичните ценности са подложени на натиск в световен мащаб и икономическата фрагментация е в ход, жизненото, технологично сведущо население на Индия и бързо развиващата ѝ се икономика са ценни активи. Една стабилна, приобщаваща и истински демократична Индия, която може да служи като противотежест на Китай и като глобален модел за подражание, е от значение за всички. Но става все по-ясно, че партията Бхаратия Джаната (BJP) на Моди е готова да използва всички инструменти, с които разполага, за да подчини демократичните институции на Индия на собствените си цели.

Откакто BJP победи партията Индийски национален конгрес (INC) на Ганди през 2014 г. на базата на индуистка националистическа платформа, поддръжниците на Моди задушиха свободното изразяване в медиите, гражданското общество и политиката, и разпалиха междурелигиозно напрежение с мюсюлманското малцинство в страната. Страхът да се говори срещу Моди е често срещан в обществения живот. Американската неправителствена организация Freedom House понижи статута на страната в своята класация от „свободна“ през 2021 г. до „частично свободна“ сега, докато базираният в Швеция V-Dem Institute смята Индия за „електорална автокрация“, заедно с Русия и Турция.

Журналистите, смятани за критични към BJP, често се сблъскват с онлайн тормоз и понякога правни последици. Правителството упражнява огромно влияние върху медиите чрез връзките си със собствениците им, а редакторите са притискани да следват линията на правителството. Чуждите медии не са имунизирани. През февруари данъчни инспектори нахлуха в местния офис на BBC, малко след като британската обществена телевизия излъчи документален филм, критикуващ Моди. Учените, аналитичните центрове и чуждестранните групи с нестопанска цел също са под натиск. Наскоро властите извършиха нови претърсвания в Oxfam India за предполагаеми нарушения на правилата за чуждестранно финансиране.

Подкопаването на политически опоненти отива отвъд Индийския национален конгрес. Висш функционер в Аам Аадми, втората по големина опозиционна партия в Индия, в момента е задържан за предполагаеми измами с акцизи, а нейният лидер и главен министър на Делхи Арвинд Кеджривал също беше разпитан.

С репресиите срещу несъгласните Индия вреди на собствените си перспективи. Страната се нуждае от силен и открит обществен дебат, който да ѝ помогне да се справи с предизвикателствата, които ѝ пречат да разгърне пълния си потенциал. Те включват хронична безработица, висока неграмотност и връзкарски капитализъм. Неотдавнашно разследване от американската група за къси продажби Hindenburg Research на компании, собственост на Гаутам Адани, магнат с връзки с Моди, също повдигна важни въпроси.

Западът гледа на Индия като на демократична и икономическа противотежест на Китай. Но разочарованието от Си Дзинпин накара западните лидери да си затворят очите за действията на Моди. При посещение наскоро министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо избухна, че „той е най-популярният световен лидер с причина“. Бизнесът и инвеститорите виждат възможности в Индия за растеж и диверсификация извън Китай. Но отслабващото върховенство на закона ще ги накара да се замислят.

Индийската демокрация никога не е била съвършена, но е постигнала впечатляващи резултати. Тя подкрепи издигането на страната до петата по големина икономика в света и култивира разрастващата се средна класа. Заради самата Индия западните лидери трябва да бъдат по-гласовити в осъждането на атаките на индийското правителство срещу гражданското общество и свободата на словото. Ако Моди не обърне курса, неговата визия за Индия като суперсила ще си остане само фантазия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 22.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 14
julian12
преди 11 месеца
На Соросидното *** му го набиха отзад и сега плюят Индия. Ха Ха Ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 16
hob6
преди 11 месеца
До: khaoЕдно си баба знае,едно си баба бае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 15
baba_meca
преди 11 месеца
До: khaoдори да не им харесва на индииците, то си е техен проблем и те е редно да си го решават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 19
danchomentata
преди 11 месеца
Тоа с пръстчето надскочи Кинезката демография миналата седмица май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 27
khao
преди 11 месеца
До: baba_meca Кой е казал че е задължителна, копейка ? ... и от коя опорка стигна до извода че на индийците им харесва да живеят така, може би от това че при първа възможност си бият шута от там? Препоръчителна е, ако искаш да си по-богат и свободен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 26
baba_meca
преди 11 месеца
Демокрацията не е нещо задължително. Задължителните неща са характерни за диктатурата. Щом на индииците им харесва така да живеят, то си е тяхна работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още