IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След спирането на руските доставки Индия трябва да плаща повече за газ

Закупените от GAIL India товари с втечнен газ за доставка между октомври и ноември са на цена, която надхвърля над два пъти тази от същото време на 2021 г.

22:32 | 19.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индия беше принудена да купи едни от най-скъпите товари втечнен природен газ (LNG) за страната, след като бяха прекъснати жизненоважните руски доставки, съобщава Bloomberg.

GAIL India Ltd. закупи няколко товара с LNG за доставка между октомври и ноември на цена, която надхвърля повече от два пъти тази, платена от компанията по същото време на миналата година.

Базираната в Ню Делхи фирма се опитва да замени доставките от бившия търговски клон на „Газпром“, който беше национализиран от Германия по-рано тази година.

Глобалното поскъпване на природния газ заради инвазията на Русия в Украйна удари силно чувствителните към цените развиващи се страни, принуждавайки ги да купуват количества на високи спот цени или да се сблъскат с прекъсвания на електрозахранването и спиране на промишлеността. Инфлацията на дребно в Индия скочи през август отчасти заради по-високите разходи за гориво.

Миналата седмица GAIL купи три товара с LNG за доставка от октомври до ноември при цена от над 40 долара за милион британски топлинни единици (BTU), като това са едни от най-скъпите товари, доставяни някога до Индия, според търговци, запознати с темата.

GAIL спечели отстъпки за цена и обем точно преди да влезе в сила 20-годишният договор с търговското звено на „Газпром“, базирано в Сингапур, през 2018 г. Въпросното подразделение беше част от германския бизнес на „Газпром“, който беше конфискуван по-рано тази година на германския енергиен регулатор и преименуван на Securing Energy for Europe GmbH .

Новата компания вече не е в състояние да доставя гориво от руския полуостров Ямал и заяви, че не се предвиждат доставки за Индия. Тя плаща на GAIL договорни неустойки за недоставени количества, които обаче не са достатъчни да покрият разходите на фирмата на спот пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още