IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: До средата на годината Индия ще изпревари Китай по население с 2,9 млн. души

На трето място със значителна разлика са САЩ с приблизително население от 340 млн. души

11:02 | 19.04.23 г.
Снимка: Shashank Hudkar/Unsplash
Снимка: Shashank Hudkar/Unsplash

Индия е напът да стане страната с най-голямо население в света, изпреварвайки Китай с почти 3 млн. души в средата на тази година, показват данни, публикувани в сряда от ООН и цитирани от Ройтерс.

Демографските данни от „Доклад за състоянието на световното население през 2023 г.“ на Фонда на ООН за населението (UNFPA) оценяват населението на Индия на 1,4286 млрд. души спрямо 1,4257 млрд. за Китай през тази година.

На трето място със значителна разлика са САЩ с приблизително население от 340 млн. души, показват още данните, които отразяват информацията, налична към февруари 2023 г.

Експерти по населението, използващи предишни данни от ООН, прогнозираха, че Индия ще задмине Китай този месец. Но в последния доклад на световната организация не се уточнява датата, когато се очаква да настъпи тази промяна.

Представители на ООН поясняват, че е невъзможно да се посочи точна дата поради „несигурност“ относно данните, идващи от Индия и Китай, особено след като последното преброяване на населението в Индия е от 2011 г., а следващото, което трябваше да се проведе през 2021 г., беше отложено заради пандемията.

Въпреки че Индия и Китай ще формират повече от една трета от прогнозираното световно население от 8,045 млрд. души, темпът на нарастване на населението и в двете азиатски страни се забавя, като в Китай това се случва с много по-бързи темпове, отколкото в Индия.

Миналата година населението на Китай се сви за първи път от шест десетилетия. Това е исторически обрат, който се очаква да отбележи началото на дълъг период на намаляване на китайското население с дълбоки последици за местната икономика и света.

Същевременно годишният темп на растеж на населението на Индия е средно 1,2% от 2011 г. насам в сравнение с 1,7% през предходните 10 години, сочат държавните данни.

Според същия доклад на UNFPA населението на България през 2023 г. ще е 6,7 млн. души, като децата на възраст от 0 до 14 години формират 14% от него, а възрастните хора над 65 години - 22 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още