IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: С децентрализацията трябва да се отдадат повече отговорности на общините

Защо компании в България планират спад от 15-20% на производството през 2024 г., коментира председателят на управителния съвет на АИКБ

21:05 | 31.10.23 г.

Всички избори водят до ново начало и нови надежди и очаквания за подобряване на бизнес средата и полагане на усилие от страна на новоизбраните местни власти. С децентрализацията трябва да се отдадат повече отговорности на общините. Тази препоръка в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Васил Велев, председател на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той обясни, че има много общини, в които общината е единственият или е най-големият работодател.

Велев смята, че децентрализацията трябва да бъде предшествана с преразглеждане на териториалното устройство и планиране. Според него друг проблем е свързан с районите за планиране, които са шест, но Северозападният и Северният централен район имат по-малко от минимално допустимото население.

Председателят на АИКБ посочи, че единият вариант е намаляването на районите до три, като принципът на разделянето, освен географски, може да е разпределение по трите електроразпределителни дружества.

„Такава промяна не би засегнала ничии интереси, тъй като това са статистически райони, заяви Велев и прогнозира, че с такава промяна ще се увеличи интензитетът на подкрепата на най-изостаналите области.

Що се отнася до статистическите данни на НСИ, които показват влошаване на стопанската конюнктура в страната, Васил Велев е категоричен, че те не показват цялата икономическа картина. Той очаква тенденцията с влошаване на производството да се задълбочи. „Наблюдава се не просто забавяне, а спад в експорта заради забавената икономика“, коментира той и напомни за рецесията в европейските партньори на България.

По думите му високите цени на енергията и нарушените доставки карат компаниите да планират от 15 до 20% спад на производството през следващата година в сравнение с 2022 г.

Председателят на АИКБ съобщи, че Асоциацията организира конкурс за най-добра община за правене на бизнес, като ще се взимат под внимание обективни фактори за оценяване. Те се отнасят до: заетост в общината, улеснено издаване на разрешителни за строеж, разделно събиране на отпадъци и нивата на местните данъци и такси. В оценяването ще се включи и сдружението на общините, като предстои обявяването на началото на кандидатстването. Целта на конкурса е да се откроят добрите общински практики.

Стигна ли ЕЦБ до необходимите нива при повишаване на лихвите и решението да ги запази на тези равнища? Как може да се подобри бизнес средата в България? Може ли да се повиши производителността и конкурентоспособността на българските фирми?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още