IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гинка Чавдарова: Министерствата желаят местната власт да е зависима от тях

Бизнесът очаква от новата местна власт повече активност и по-малко администриране, посочи бившият изпълнителен директор на НСОРБ

14:20 | 31.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Славим се като най-централизираната държава в Европа и в същото време с най-недоволни граждани, които очакват предизборните обещания да бъдат изпълнени. Това каза в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria Гинка Чавдарова, бивш изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

„В България психологията е такава, че министерствата желаят да държат „на каишка“ местната власт и тя да е зависима от тях. При тази зависимост се появяват уродливи и корупционни практики, защото се поставят условия като: „Да, този проект ще ти мине, но с тези и тези фирми, при такива и такива условия“, каза тя. По думите ѝ пречка пред финансовата децентрализация на общините са „оковите от нашето централизирано минало“.

Гинка Чавдарова посочи, че новите местни власти трябва да се възползват възможно най-добре от гражданската енергия, демонстрирана на изборите, и да „разчистят терена“ за по-добра услуга на гражданите – нещо, което трудно ще стане без децентрализация.

„Показателно е поведението на голяма част от опитните кандитати за местното управление. Когато им се задаваха въпроси за развитие на инфраструктура и на други услуги за тяхното население, те казваха - това ще зависи от централната власт. Това много точно показва осъзванането, че по закон местната власт е натоварена да отговаря за ежедневните услуги на своето население, а в същото време ресурса, правилата и условията, при които да се осигурят тези услуги са централизирани“, каза тя. 

Гинка Чавдарова илюстрира „деформираната ситуация на нашето българско самоуправление“ така: „Все едно държавата да каже на всяко българско семейство - вашата основна задача и грижа е да гледате децата си, да се грижите за тях и да ги издържате. Но за тази цел ние ви взимаме заплатите, централизираме ги. От всеки 100 лева ви оставяме 4 за вашите деца, а останалите ще ви ги превеждаме като субсидия“. 

Чавдарова посочи, че публично-частното партньорство е една от формите, в които интересът на бизнеса и на местната власт е обединен. „Но ако при нас всичко се централизира, ти нямаш мотора и мотивацията на местната власт да се работи така, че да има повече работни места, по-високи заплати, защото приходите от всичко това отиват в София и в местните общини не остава нищо", посочи Чавдарова. 

Очакванията на бизнеса към новата местна власт са за повече активност, повече заинтересованост и по-малко администриране и сложни административни процедури, а повече реални решения в реално време, с което потенциалните инвеститори разполагат, за да стане успешно един проект или едно бизнес намерение в дадена община, каза още Чавдарова. 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате  тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още